AcasăNewsGermania a reintrodus controalele la vamă. EURO 2024 schimbă regulile acordului Schengen

Germania a reintrodus controalele la vamă. EURO 2024 schimbă regulile acordului Schengen

Germania suspendă acordul Schengen și reintroduce controalele la frontieră. Măsura a fost deja instituită începând cu 7 iunie și va dura până pe 19 iulie 2024.

Persoanele care au plecat zilele acestea în Germania s-au trezit cu mesaje în care erau anunțate că Ministerul de Interne german va efectua controale la frontierele terestre, aeriene și cele maritime.

Ministrul Nancy Faeser a anunțat, vineri, 7 iunie, că măsura a fost necesară pentru a asigura securitatea Euro 2024. Așteptatul eveniment sportiv va  avea loc în 10 orașe germane diferite.

Euro 2024 începe la 14 iunie, iar meciul final este programat pentru 14 iulie. Controalele temporare vor rămâne în vigoare până la 19 iulie.

„Atenția noastră se îndreaptă către amenințarea terorismului islamist, huliganism și atacuri cibernetice”, a declarat Faeser într-un comunicat.

Ea a precizat că scopul verificărilor ar fi acela de a opri infractorii violenți prin identificarea lor din timp. „Poliția federală va proteja frontierele germane, aeroporturile și traficul feroviar”, a mai spus ea.

Aproximativ 580 de ofițeri de poliție din alte țări se vor alătura forțelor de ordine germane pentru a efectua patrule în orașele gazdă, în gări și în trenuri.

Aceasta nu este prima dată când Germania recurge la controale la frontiere în timpul unui eveniment sportiv de amploare. În 2006, Germania a suspendat temporar acordul european privind renunțarea la controalele de frontieră înainte și în timpul Cupei Mondiale.

De altfel, Germania a prelungit controalele la frontierele terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, într-o încercare de a combate contrabanda și migrația ilegală.

author avatar
Andrei Coman