AcasăNewsGermania, „profitorul” crizei din zona euro!

Germania, „profitorul” crizei din zona euro!

Angela Merkel nu este dispua sa riste nimic pentru salvarea Italiei de la dezastrul economic anuntat

Desi Germania, prin vocea cancelarului Angela Merkel afirma ca suporta singura povara datoriilor suverane ale tarilor din zona euro, mai multi economisti sustin ca de fapt aceasta ar castiga, de fapt, miliarde de euro de pe urma deficitelor acestor tari.

Cancelarul german, Angela Merkel se plange ca tara sa duce greul crizei europene, insa nu spune ca face si profituri de miliarde de euro de pe urma refinantarii pietei de capital

Cei mai multi finantisti germani dau asigurari ca Germania plateste cele mai mari costuri, sprijinind tarile afectate de criza datoriilor din zona euro. Economistul bancii „Landesbank” din Bremen, Volker Hellmayer, sustine insa ca adevarul este altul. El afirma ca Germania castiga anual, doar din dobanzile aplicate garantiilor financiare acordate tarilor cu deficite bugetare mari, o suma consistenta, scrie Deutsche Welle.

Conform calculelor economistului, Germania a cheltuit anul trecut 700 de milioane euro in acest scop, iar dobanda anuala perceputa pentru astfel de sume este de 2 procente. Insa nu acesta este cel mai important aspect. Volker spune ca, practic, slabiciunile tarilor cu deficit bugetar stimuleaza piata germana de capital.

„Bonusul tarii ajunge pana la 1,5 % din potentialul de refinantare al pietei de capital. Facand un calcul pe ultimele 18 luni, cu noile emisii de obligatiuni al agentiilor financiare germane, cu scadenta la 5-30 ani, rezulta ca Germania a castigat 18 miliarde euro. Astfel, finantistul contrazice temerile contribuabililor germani si declara ca acestia nu au de ce sa-si faca probleme. Calculele lui Hellmayer difera radical de estimarile prestigiosului institut IFO din Hamburg, care preconizeaza, in cel mai sumbru scenariu, pierderi de 600 miliarde euro pentru Germania.

author avatar
Adelina Ionicel
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger