AcasăNewsGerhard Schroder, locomotiva Kremlinului

Gerhard Schroder, locomotiva Kremlinului

Schroder, numit in CA al unui colos evaluat la 50 de miliarde de euro

Tratata in viteza, stirea ca fostul cancelar a devenit recent presedintele consiliului de administratie al gigantului petrolier rus Rosneft a socat insa lumea politica din Germania. Schroder  a declarat ca a vrut sa-si ”aduca aportul la stabilitatea Rusiei sii la dezvoltarea pasnica a lumii”. Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, la care statul este principalul actionar, se afla pe lista sanctiunilor impuse de UE. Care sanctiuni?

Schroder numit in CA al unui colos evaluat la 50 de miliarde de euro

Numirea lui Schroder in fruntea colosului rus este consacrarea celui de a fost poreclit ”prietenul patronilor”, devenit acum el insusi mega-patron. Ales la sfarsitul saptamanii trecute in functia de presedinte al consiliului de administratia al Rosneft, gigantul rus al hidrocarburilor, condus de un fost agent KGB, Igor Setchin, un apropiat al lui Vladimir Putin. Nu degeaba Rosneft este poreclita ”ministerul Energiei al Kremlinului”. Rosneft s-a dezvoltat prin eliminarea, pas cu pas, a concurentilor, gratie unor lovituri orchestrate de serviciile secrete si justitia rusa, noteaza Slate. Una din primele victime a lui Igor Setchin fost Mihail Hodorkovski, patronul Yukos, condamnat la zece ani la inchisoare, ulterior gratiat de Putin, dar eliminat definitiv din scena. Ultima victima este ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, acuzat de ”coruptie” si demis pentru ca s-a opus preluarii controlului de catre Rosneft asupra altei societati petroliere, Bashneft, care urmeaza sa fie privatizata. Dar aceste periculoase jocuri nu l-au tulburat pe Gerhard Schroder. Dupa ce a parasit puterea, in 2005, pastorul reformei statului social a primit un post din partea ”prietenului Putin” la o filiala a Gazprom, alt brat armat al Kremlinului in piata hidrocarburilor. Aceasta filiala, Nordstream, era insarcinata cu construirea unui gazoduct pe sub Marea Baltica pentru a alimenta Germania. Acest copntract a fost ultimul document pe caree Schroder si-a pus semnatura in calitate de cancelar inainte de a parasi functia.

O ” decizie personala”, cu argumente politice

Dar legatura la un asemenea nivel intre un fost cancelar si o putere straina ca Rusia provoaca vii discutii in Germania, mai ales ca Rosneft se afla sub sanctiunile UE, dupa ce Rusia a anexat Crimeea. Igor Setchin, supranumit ”Darth Vader al economiei ruse”, este si el persona non grata in SUA.

Alaturi de directorul Rosneft Igor Setchin poreclit Darth Vader al ecomoniei ruse

Schroder, care a fost cancelar in perioada 1998-2005, fusese deja numit in CA al Rosneft in august, un post remunerat cu 435.000 de euro pe an. El a dezmintit ca, in calitate de presedinte al Rosneft va incasa sase milioane de dolari pe an. Alaturi de Schroder, mai sunt Donald Humphreys si Bob Dudley, reprezentanti ai Exxonmobil si BP, actionari minoritari. Dar si Matthias Warning, un fost responsabil al Stasi, temutul serviciu secret al fostei Germanii de Est. Fostul cancelar afirma o ”decizie personala” cu argumentul politic ca va contribui la ”stabilitatea Rusiei” si a dezvoltarii mondiale. Igor Setchin a fost mai direct: Schroder este, spune el ”seful guvernului german care este cel mai loial Moscovei, din toata istoria Germaniei”. Chemat sa ”dezvolte relatii strategice cu parteneri occidentali”. Mai precis, afacerile Rosneft in Germania, unde controleaza deja 12% din capacitatile de rafinare ale tarii si proiecteaza instalarea unei retele station-service.

Revansa sociala?

Pentru Schroder, fiul unei femei de serviciu, care nu si-a cunoscut tatal -cazut in razboi in Romania pe cand Gerhart avea doar sase luni- aceasta intrare in lumea greilor petrolului, pe usa ruseasca, este o revansa sociala, apreciaza observatorii. Schroder nu s-a impacat niciodata cu realitatea ca a fost invins de Angela Merkel. La 73 de ani, amator de trabucuri scumpe si de cele mai scump evinuri de Bordeaux, se misca intr-o lume pe care si-a dorit-o toata viata. Ministru -presedinte la Hanovra in 1990, el a descoperit lumea afacerilor in consiliul de supraveghere al Volkswagen, unde seful guvernului din Saxonia Inferioara este actionar.

Cu o productie zilnica de 5,7 milioane de barili, Rosneft face parte din marile companii petroliere din lume. Strategia grupului, care s-a ridicat pe ruinele Yukos, este direct legata de politica internationala a Moscovei. Rosneft este prezenta si in Venezuela si se uita din ce in ce mai mult spre Asia. In India, a cumparat cea de-a doua rafinarie a tarii, Essar Oil. In China a anuntat ca in capitalul sau va intra conglomeratul chinez CEFC. Rosneft este detinut de statul rus (50%) si de BP (20%). ”Cred ca ceea ce face domnul Schroder nu este bine, cel putin pentru Rosneft”, a comentat Angela Merkel. Situatia afecteaza si tabara social-democrata, de unde a iesit Gerhard Schroder, Martin Schulz, adversarul lui Merkel la legislativele din Germania delimitandu-se public de fostul cancelar.

author avatar
Tudor Borcea
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger