AcasăNewsGeneralii irakieni platesc fictiv 50.000 de soldati

Generalii irakieni platesc fictiv 50.000 de soldati

Ofiterii corupti luau si salariile soldatilor morti, acestia nefiind radiati din registre

Primul ministru irakian, Haider al-Abadi, a dezvaluit ca ofiteri si generali din armata irakiana isi impart salariile a 50.000 de soldati care exista doar pe hartie. Potrivit expertilor, aceasta coruptie fara precedent explica in mare parte slabiciunea armatei irakiene in fata trupelor ISIS.

Ofiterii corupti luau si salariile soldatilor morti, acestia nefiind radiati din registre

In plus, potrivit observatorilor, starea proasta a aparatului de stat irakian ii ajuta pe jihadistii Statului Islamic sa castige milioane de dolari vanzand petrol pe piata mondiala cu ajutorul facturilor false, via canalele oficiale irakiene, noteaza Kommersant, citat de RIA Novosti. Aceasta coruptie la scara mare in sanul fortelor armate irakiene a fost dezvaluita de seful guvernului in timpul unui discurs in fata deputatilor.  Potrivit lui Haider al-Abadi, ofiterii  si generalii au pus la punct o afacere foarte rentabila, repartizandu-si salariile a 50.000 de soldati fantoma, aproximativ patru divizii irakiene. ”Exista mai multe metode de deturnare de bani, Spre exemplu, fiecare ofiter poate dispune de cinci gardieni. In realitate, el nu angajeaza decat doi si isi pune in buzunar salariile celorlalti. In plus, 30, 40, chiar mai multi soldati, figureaza pe listele brigazilor dar ei stau acasa sau nu exista”, a explicat purtatorul de cuvant al premierului, Rafid Jabouri. Soldatii irakieni sunt platiti cu 600 de dolari pe luna iar aceasta combinatie le-a permis ofiterilor si generalilor corupti sa deturneze 380 de milioane de dolari pe an.

Razboiul cu jihadistii,  in interes personal

Potrivit estimarilor, se pare ca sumele deturnate sunt mult mai mari insa. Generalii irakieni au utilizat si razboiul impotriva ISIS in propriul interes, in iunie, cand trupele au castigat o ofensiva in nordul tarii. Numerosi soldati ucisi sau dati disparuti n-au fost radiati de pe listele de solde iar ofiterii au incasat un salariu pe numele lor. Potrivit expertilor, acest nivel de coruptie a afectat grav capacitatea armatei in timpul ofensivei din iunie a ISIS: orasul Mossul (2 milioane de oameni) a fost practic abandonat fara rezistenta, patru divizii fiind dispersate, jihadistii punand mana si pe armele furnizate de americani. Washington a cheltuit peste 20 de miliarde de dolari pentru a repune pe picioare si a moderniza armata irakiana.

author avatar
Tudor Borcea
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger