AcasăNewsGazprom vinde scump saracilor si ieftin bogatilor

Gazprom vinde scump saracilor si ieftin bogatilor

Grupul de firme rus Gazprom este investigat de Comisia Europeana pentru ca ar fi obstructionat libera concurenta pe piata. Statele dezvoltate ale UE au tarife mai avantajoase ca Romania, care plateste 500 USD/1.000 metri cubi de gaz rusesc.

Demersul Comisiei Europene (CE) vine in urma unei sesizarii formulate de Lituania, dar rezultatul se anunta de pe acum ca un echivalent al „NUP” (neinceperea urmaririi penale, aplicat in multe cazuri in Romania, pentru absolvirea de o vina ipotetica sau reala).

Atata vreme cat Gazprom are o filiala germana, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, nu va fi deranjat de Comisia Europeana

Motivul il constituie faptul ca „Ursul siberian” nu ar trebui sa fie deranjat, atata vreme cat furnizeaza gaz metan la pret avantajos pentru statele dezvoltate din Europa, iar cel mai mare consumator si beneficiar al Gazprom este Germania, liderul incontestabil al UE. Or, Angela Merkel nu pune industria si economia germana in pericol (printr-o eventuala  penalizare a Rusiei), doar pentru ca lituanienii si romanii sunt nemultumiti de lipsa de concurenta sau de gazul mult prea scump fata de preturile practicate in statele din vestul si centrul Europei.

Acuzatii

CE ancheteaza trei practici suspectate drept anti-concurentiale ale Gazprom in Europa Centrala si de Est:

–         divizarea pietelor, prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale,

–         impiedicarea diversificarii surselor de aprovizionare cu gaze,

–         impunerea de preturi incorecte, prin legarea preturilor la gaze de cotatiile petrolului.

In acest ultim caz se afla si Romania, care plateste 500 USD/1.000 metri cubi, in conditiile in care Germania, Franta, Italia si alte state dezvoltate achita cu circa 100 USD mai putin pentru 1.000 de metri cubi.

author avatar
Arpad Dobre
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger