AcasăNewsGazele și petrolul, caii troieni de la Kremlin. Chilipirurile companiilor rusești în...

Gazele și petrolul, caii troieni de la Kremlin. Chilipirurile companiilor rusești în Germania

După ce s-au întovărășit ani de zile cu Vladimir Putin, nemții își toarnă acum cenușă în cap, dar au descoperit un alt călcâi al lui Ahile: ponderea uriașă a  capitalului rus în rafinăriile de petrol, conductele și alte rezervoare de gaze.

Filialele giganților Gazprom și Rosneft sunt jucători cheie în infrastructura energetică a țării.

Liderii politici și economici germani nu au schimbat abordarea strategiei energetice, ci au apelat la caii troieni de la Kremlin, denunță Spiegel.

Rezervoarele Gazprom

La începutul lunii aprilie, Berlinul a luat o decizie fără precedent: să preia temporar controlul asupra filialei germane a Gazprom, măsură radicală justificată de un transfer opac al proprietății companiei.

Ministrul Economiei a invocat chestiuni de „ordine publică și securitate națională”.

Și din motive întemeiate: deținut de Gazprom, rezervorul Rehden (nord-vest), din Saxonia Inferioară, reprezintă singur aproximativ 20% din capacitatea totală de stocare a gazelor germane.

Cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi, este prezentat ca cel mai mare din Europa. Aparținând până în 2015 grupului german BASF, fusese vândut companiei Astora, subsidiară a Gazprom.

Gruparea rusă este suspectată că și-a menținut în mod deliberat un nivel scăzut de stocare în timpul verii premergătoare invaziei Ucrainei. Rezervorul Rehden este plin doar cu 0,5%.

Astora are alte facilități de depozitare în Jemgum, la granița cu Țările de Jos, și în Haidach, Austria.

Gazprom – Germania deținea și o participație într-o mare unitate de depozitare, situată aproape de Hamburg.

Rețele de distribuție

Gascade, unul dintre cei mai mari operatori de rețele de distribuție a gazelor din Germania, este, de asemenea, deținut în proporție de 50,03% de Gazprom – Germania.

Compania își descrie rețeaua de 3.200 de kilometri de conducte  – Midal, Stegal sau Weda – drept „nodul european al transportului gazelor naturale”.

Alte legături importante precum gazoductul nord-european NEL și gazoductul Opal din Marea Baltică sunt deținute de compania Wiga transports, în care Gazprom -Germania deține un pachet de 49,98%.

Restul Gascade și Wiga Transport sunt deținute de grupul german Wintershall Dea – care este controlat de oligarhul rus Mikhail Fridman, aflat acum sub sancțiuni occidentale.

Cu o cotă de piață de aproximativ 20%, Wingas, o subsidiară 100% a Gazprom-Germania, joacă un rol de lider în distribuția de gaze, în special către utilitățile municipale germane, companiile industriale și centralele electrice.

Supravegherea statului german asupra filialelor Gazprom este planificată până pe 30 septembrie. În această perioadă, guvernul va trebui să aleagă între naționalizare și vânzare către un nou proprietar.

Rafinării

Filiala Rosneft -Germania a gigantului petrolier rus susține că furnizează un sfert din toate importurile de țiței germane.

Compania este proprietarul majoritar al rafinăriei PCK din Schwedt, la est de Berlin.  Poate procesa aproximativ 11,6 milioane de tone de țiței pe an, ceea ce corespunde la aproximativ 11% din consumul total de petrol al Germaniei.

Rosneft vrea să cumpere pachetul de 37,5% deținut de grupul anglo-olandez Shell în rafinărie, crescându-și cota la 92%.

Oficiul Federal german pentru reglementarea concurenței a aprobat această tranzacție cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Ministerul Economiei examinează în prezent dacă achiziția mai poate fi oprită.

Rosneft – Germania deține, de asemenea, 24% și aproape 29% din acțiunile marilor rafinării Miro și Bayernoil din sudul Germaniei.

La fel ca Gazprom în sectorul gazelor, Rosneft este și unul dintre cei mai mari distribuitori și logisticieni de petrol. Potrivit cotidianului Handelsblatt, companiile grupului au legături de furnizare cu  4.000 de clienți importanți în Germania.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger