AcasăNewsGazele româneşti, de două ori mai scumpe decât la Viena

Gazele româneşti, de două ori mai scumpe decât la Viena

Preţul gazelor româneşti tranzacţionate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe MWh. De asemenea, preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot, cu livrare joi, atinge maximul istoric de 750 de lei pe MWh, nivel mai mult decât dublu faţă de celelalte ţări din regiune.

De la începutul anului, preţul gazelor autohtone a fost în creştere, în timp ce indicele de la bursa din Viena (CEGH Front Month Index) a scăzut constant.  În România, însă, piaţa a fost dată peste cap de “Ordonanţa lăcomiei “ , OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani. Aceasta deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017. Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali. Atât OUG 114/2018, cât şi OUG 19/2019 sunt în prezent dezbătute în Parlament. În ce priveşte energia electrică, precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei ierni  geroase, cu consum uriaş de energie la nivelul întregii ţări. România este departe cea mai scumpă piaţă  din regiune, (122 de euro pe MWh), faţă de 53 de euro pe MWh în Ungaria şi 46 de euro în Slovacia şi Cehia.

author avatar
Andrei Coman
313 afisari

6 COMENTARII

  1. Si curentul e mai scump ca in multe tari fhiar si ca in Ungariavontara saracacin resurse. Noi avem centrala nucleara, eoliene, energie termica,nenumarate hidrocentrale, energie solara, energie biogaze.

  2. Si curentul e mai scump ca in multe tari chiar si ca in Ungaria o tara saraca in resurse. Noi avem centrala nucleara, eoliene, energie termica,nenumarate hidrocentrale, energie solara, energie biogaze.

  3. Noi avem consumatori industriali? Noi mai avem industrie? Futu-i în gît pe ăia care au distrus-o!

  4. UNGURII-S DESTEPTI AU RELATII BUNE CU RUSIA SI PRIMESC GAZE LA PRETURI MICI COMPARATIV CU CAT LE CUMPARAM NOI DE LA RUSII PE CARE POLITICIENII NOSTRI II TOT CRITICA ( SA NU ZIC ALTCEVA).

  5. Pai mai daca mai avem la sie ungueni ne vinde ca la Caracal pe bucati… Ziceti mersi ca e ieftin am auzit scumpiri…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger