AcasăEconomieGaura neagră a reactoarelor modulare din SUA, finanțată de Nuclearelectrica

Gaura neagră a reactoarelor modulare din SUA, finanțată de Nuclearelectrica

Investiții păguboase ale statului român

Societatea Națională Nuclearelectrica, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, a decis ca în 2024 să investească 760 milioane de lei în gaura neagră a reactoarelor nucleare modulare americane. Banii vor fi direcționați către RoPower Nuclear SA, societatea la care statul deține doar 50% din acțiuni, iar restul, firma privată care a cumpărat fosta termocentrală de la Doicești. Proiectul NuScale, pe care insistă să-l continue statul român, s-a închis în SUA din cauza costurilor uriașe.

Povestea pe foarte scurt a reactoarelor modulare americane de la NuScale este că acestea ar produce doar 460 MW, iar costurile au depășit 9 miliarde de dolari, fapt care a determinat abandonarea proiectului de către SUA. În plus, reactoarele sunt încă în fază experimentală, nefiind construit nici măcar un prototip. Comparativ, construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cu o capacitate de 1.400 MW, va costa 7 miliarde de dolari.

Dar, fiindcă Guvernul României a promis americanilor că preia el finanțarea acestei găuri negre a reactoarelor modulare, iată că Nuclearelectrica a fost obligată să înceapă finanțarea. În proiectul de buget de venituri și cheltuieli pe 2024, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) a trecut deja alocarea unei sume totale de 760 milioane de lei pentru suținerea reactoarelor modulare, mai mult decât pentru finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4.  Astfel, SNN prevede o finanțare a S.C. Energonuclear S.A., filială deținută în proporție de 100%, compania de proiect pentru Proiectul Unităților 3 si 4, prin acordarea unui împrumut de până la 400 milioane lei, împrumut convertibil în aport la capitalul social. În același proiect de buget, SNN prevede o finanțare a S.C. RoPower Nuclear S.A., companie în cadrul căreia SNN deține o participație de 50%, compania de proiect pentru Proiectul Reactoarelor Modulare Mici / Small Modular Reators (“SMR”), prin aport la capitalul social de până la 225 milioane lei și un împrumut convertibil în aport la capitalul social de până la 535 milioane lei. Aceste finanțări se vor acorda de către SNN în tranșe, cu obținerea avizelor și aprobărilor corporatiste necesare, susțin reprezentanții Nuclearelectrica.

Data punerii în funcțiune, necunoscută

Nuclearelectrica anunță că punerea în funcțiune a reactoarelor modulare nucleare se va face în acest deceniu, adică data este absolut necunoscută. Mai mult, compania laudă reactoarele modulare ale NuScale, care nici nu există, susținând că ar fi la fel ca termocentralele pe cărbune.

”Renunțarea la centralele electrice vechi pe cărbune din întreaga UE, împreună cu improbabilitatea construirii de noi centrale pe cărbune, duce deja la schimbări în producerea de energie în bandă și în infrastructura de transport. Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existent, poate fi construită pe același amplasament și poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluție ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune”, susține Nuclearelectrica.

Compania de stat mai arată că aproximativ 70 concepte de reactoare SMR sunt în curs de dezvoltare în diferite etape, cu diferențe tehnologice, un nivel diferit de implementare, precum și niveluri diferite de licențiere, ceea ce demonstrează interesul și inovația în domeniu și eforturile agențiilor de reglementare pentru a licenția reactorul SMR, însă NuScale este primul reactor SMR care a primit aprobarea design-ului din partea Comisiei de Reglementare Nucleară a S.U.A. (NRC) și va urma toți pașii necesari pentru obținerea licenței în UE și în țările interesate să îl implementeze.

Obligați să cheltuim banii

Potrivit informațiilor de pe site-ul Nuclearelectrica, pe 4 noiembrie 2021, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular mic din Europa, în prezența ministrului român al Energiei, Virgil Popescu. ”Importanța parteneriatului strategic dintre SUA și România și rolul SMR-urilor a fost evidențiată în discursurile de la COP26 de către secretarul american al Energiei, Jennifer M. Granholm, de către secretarul Departamentului Energiei al SUA, Trimisul Prezidențial Special pentru Schimbări Climatice, John Kerry, și de către Klaus Iohannis, președintele României, precum și de către președintele SUA, Joe Biden”, mai precizează Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.724 afisari

5 COMENTARII

  1. AMERICANII AU DENUNTAT CONTRACTUL PENTRU NU SCALE -MINIREACTOARE NUCLEARE , RAHATUL ACESTUI PROIECT ESTE OPERA TRADATORULUI VIRGIL POPESCU SI A
    HAHALEREI MA-ciuca !.
    Sa mergi pe proiectare romaneasca pentru reactoare nucleare !!!,riscul este prea mare ,iar CACIULA LE CADE PE OCHI CELOR CARE PUN BOTUL .

  2. Asa va trebuie ati vrut afaceri cu Diavolul drogat si criminal amerloc nesatul care a distrus aceasta planeta si a adus Europa la faliment

  3. Va dati seama cata incostienta,cata prostie,sau este vorba de un paranadarat de sute de meleoane de Dolari pt.Esuat?? In privinta acestui jaf urias,cozile de topor executa ” derectiva ” trasata de Iohanus,care la randul lui,ca de obicei cu nadragii in vine,” executa comanda primita „,salivand cu gandul la uriasul parandarat.Sa speram ca jefuitorii vor da socotela,vor fi pusi la plata,Iohanus nu e vesnic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger