Zeci de judecători și procurori s-au pensionat sau au cerut eliberarea din funcție în ultimele zile. Și asta în condițiile în care mai sunt doar 45 de zile până la intrarea în vigoare a actului normativ care permite pensionarea anticipată a magistraților, care va crea o criză fără precedent în sistemul judiciar.

Magistrații părăsesc pe capete sistemul, semn că nici ei nu mai cred în reabilitarea justiției. Parlamentarii de la PNL încearcă să oprească exodul, amânând intrarea în vigoare a ordonanței privind pensionarea anticipată a judecătorilor și procurorilor, în timp ce deputații și senatorii USR au solicitat, într-un proiect de lege, anularea actului normativ, de teamă că nu mai rămâne nimeni în sistem. ”Prin Legea 242/2018 a fost introdusă posibilitatea pensionării anticipate a magistraților, stabilindu-se că de pensia de serviciu beneficiază, la cerere, înaintea împlinirii vârstei de 60 de ani, și judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în aceste funcții. Astfel, în urma acestei modificări legislative, vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraților va scădea de la 25 de ani la 20 de ani. Având în vedere creșterea duratei studiilor la Institutul Național al Magistraturii de la 2 la 4 ani, precum și faptul că aproape jumătate din numărul procurorilor și judecătorilor îndeplinesc condițiile pensionării anticipate, sistemul judiciar, și așa subdimensionat, se va confrunta cu un deficit de personal major, care va pune în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de parlamentarii USR, care cer dezbaterea acestuia în regim de urgență.
PNL vrea amânarea cu un an
Într-un alt proiect de lege, parlamentarii PNL cer amânarea cu încă un an a intrării în vigoare a dispozițiile care permit pensionarea anticipată a magistraților. Aceștia arată că măsura ar avea consecințe negative majore asupra actului de justiție, dar și asupra cetățenilor, având în vedere că plecarea judecătorilor din sistem va conduce la o durată mai mare a proceselor aflate pe rolul instanțelor. ”Această dispoziție va avea ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători și procurori, sistuație cu un impact major asupra bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor. De asemenea, din cauza insuficienței numărului magistraților, vor fi puse în primejdie și eficiența și calitatea actului de justiție, precum și respectarea principiului soluționării cauzelor într-un termen rezonabil. În plus, efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor, a fost expus și în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția. Aceasta din urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, permite pensionarea chiar și între 20 și 25 de ani vechime, recomandându-se renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor”, se precizează în motivarea proiectului de act normativ al parlamentarilor PNL.