AcasăNewsGata cu specula! Ce amenzi riscă cei care umflă prețurile

Gata cu specula! Ce amenzi riscă cei care umflă prețurile

Speculanții vor fi amendați de Consiliul Concurenței

Speculanții din domeniul farmaceutic și alimentar riscă amenzi de cinci milioane de lei dacă depășesc un anumit procent adaosul practicat. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege depus de parlamentarii PSD la Senat, care va fi dezbătut și votat în procedură de urgență.

Speculanții vor fi amendați de Consiliul Concurenței

Lipsa de reacție a Guvernului în această situație de criză fără precedent, care este incapabil să ia măsuri coerente și urgente pentru economie și populație, i-a determinat pe parlamentari să adopte legi care nu mai suportă amânare. Pornind de la fenomenul creșterii necontrolate a prețurilor, senatorii și deputații PSD au inițiat un proiect de lege care să stopeze aceste majorări. Astfel, potrivit proiectului de lege pentru plafonarea prețului medicamentelor și a alimentelor de strictă necesitate, se vor plafona prețurile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale și alte asemenea, prevăzute de legislația în vigoare, după cum urmează: la costul de producție adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanțul de distribuție adaosul total nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, se vor plafona prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum prevăzut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, aprobata prin Legea 554/2001, după cum urmează: la costul de producție adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanțul de distribuție adaosul total nu poate depăși 10% din prețul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă începând de la 5 milioane lei, dar nu mai mult de  4% din cifra de afaceri. ”Este urgent să oprești specula, până și cei de la ANPC au solicitat acest lucru, ei anticipând că nu fac față la așa ceva. Cel puțin în perioada stării de urgență trebuie plafonate prețurile la medicamente, alimente de bază și la utilități, adică să se stabilească prețurile care erau înainte de instituirea străii de urgență”, ne-a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Orban anunță garantări pentru credite de investiții

Printre măsurile anunțate de Ludovic Orban se numără, pe lângă șomajul tehnic, și majorarea plafonului de garantare pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei. Dobânda subvenționată se va aplica creditelor de investiții și a celor pentru asigurarea capitalului de lucru. ”Nici eu nu știu cum se vor aplica măsurile anunțate de Guvernul Orban, că nu le-am văzut scrise pe nicăieri. E o demență totală. Stai 10 ore în ședință și spui pe gură niște lucruri, fără să le publici în Monitorul Oficial. Cum se aplică? Care firmă intră? Cum? Care este procedura? Plătești șomajul tehnic, așa. Și ce fac după? Cât timp pot să-l acord?  Noi avem o șansă uriașă acum cu agricultura, unde pot activa și forța de muncă. Unde este ministrul Agriculturii? Ce măsuri a luat? Să nu ai o viziune în criza asta? În agricultură poți lucra în siguranță, cu toată criza de pe planetă. Și pe construcții se poate lucra. De ce să oprești și sectorul ăsta, că nu pot să închid țara. Oamenii sunt absolut iresponsabili. Iar nu înțeleg de ce au stat 10 ore în ședința aia de Guvern, unde sunt măsurile alea? Nu trebuie să se mai chinuie să inventeze nimic. Să se uite ce au făcut ăia de pe lângă noi și să aplice. Au spus că o să acorde IMM-urilor credite cu dobândă subvenționată ca să-și dezvolte investiții. Ce investiții, că ei au nevoie de bani. Și aia cu liberul dat părinților, conform normelor pe care le-au dat, stă un părinte acasă și îl plătește firma, care își ia banii de la stat peste două luni. Păi de unde are bani firma să-i dea? Că toate firmele au scăderi masive la încasări”, a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.797 afisari

5 COMENTARII

  1. Hei trezirea! Din aceste afaceri nu câștigă comercianții! Câștigă cel ce face distributie de la producător sau importator la comercianți! Importatorii câștigă de 1000 -2000 % ! Dacă el de la 1 leu la facut 100 și eu ii pun 15% sa imi scot și eu cheltuielile ,eu fac specula?

  2. Tarziu, foarte tarziu….abia dupa criza asta va vedea si ciuma galbena cum e cu placutele suedeze

    • Eu sunt prevazator , m-am blindat de placute suedeze , chiar acum ma solicita un zdrahon sa-i execut un menuet duios din Prokofiev la flautul zbarlit cu gusa . Pupici dulci sub fermoarul slitului !

    • Da , cultura duzilor si comertul cu stevie a inflorit la noi la Tiraspol , avem asigurata corona cu maracini ….hihihihihi…!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger