Contractele și facturile pentru servicii și utilități vor fi întocmite și emise doar în moneda națională, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Măsura urmărește să consolideze leul ca unică monedă de plată pe teritoriul României.
Deși moneda națională a României este leul, prin contracte pre-formulate, facturi și alte operațiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR, arată senatorii. ”Practic, euro este transformat, contrar Constituției, Statului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare.În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator,a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului. În ultimii 10 ani, conform poziției oficiale exprimate de BNR, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 50%, fără ca veniturile medii ale populației să crească în același ritm”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României. Senatorii mai subliniază faptul că această consolidare a facturilor în euro asigură fumizorii contra riscului devalorizării leului față de euro pe seama consumatorilor, ale căror venituri au rămas constante sau aucrescut nesemnificativ.
Transferurile prin bănci, doar în moneda națională
Potrivit proiectului de lege, contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilități pot fi exprimate numai în lei, dacă atât emitenții, cât și destinatarii sunt rezidenți în România. Utilități sunt considerate alimentarea cu apă, canalizarea și epurareaapelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, alimentarea cuenergie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public,alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, internetul, televiziunea prin cablu sau digitală și orice altele asemenea. Exprimarea în lei se va aplica oricăror alte plați, încasări, transferuri, operațiuni în conturi curente și altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri și prestări de servicii între rezidenți, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesajerie sau poștă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.Totodată, conform proiectului de act normativ,cursul de referință a leului față de moneda străină de referință nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plății efective. În contractele care se derulează pe perioade maimari de 5 ani sau pe perioade nedeterminate, riscul anormal se suportă de ambele parți. ”Se consideră că este anormal riscul contractual care rezultă din depășirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei naționale (leul) față de moneda străină de referință din data încheierii sau a perfectării raportului juridic, precum și depășirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflației, corespunzatoare datei încheierii sau perfectării raportului juridic”, se mai precizează în proiectul legislativ.
f bine caci lefurile si pensiile se platesc in roni
Hai s-o văd și pe asta!
Personal, nu prea cred!
Dac-o fi să fie, euro va fi „comprimat”la o valoare de 1,5 ori mai mică decât cursul de schimb, a să de-a un raport RON/€ cât .ai mare? Asta-i pt cunoscători!