AcasăNewsGastronomia, arma secreta a lui Kim

Gastronomia, arma secreta a lui Kim

Clientii sunt delectati cu invartita lui Kim Jong-un

In fiecare seara, locuitorii din Dubai se desfata cu bunatatile bucatariei nord coreene, la Okryu-gwan, franciza unui restaurant considerat la Phenian drept templul artei culinare. Restaurantul este si o marturie a prezentei nord-coreene in Golf, unde mii de nord-coreeni sunt angajati, in special in constructii.

Clientii sunt delectati cu invartita lui Kim Jong un

La Okryu-gwan (restaurantul Okryu, in coreeana) culoarea dominanta este rosul: de la uniformele chelneritelor la dozele de Coca-Cola, servite clientilor, majoritar asiatici, in timp ce pe ecrane de mari dimensiuni sunt difuzate imagini de propaganda militara sau peisaje din Coreea de Nord. Nici un semn insa al escaladei dintre Washington si Phenian care a atins mai nou faza pe insulte intre Donald Trump si Kim Kong-un, in conditiile in care Dubai este un principal aliat al SUA. La Okryu-gwan, unul din cele trei restaurante de acest gen din Emirate, se pot degusta meniuri traditionale nord-coreene, precum Kimchi, bulgogi, carne marinata, salate etc.

Totul merge ceas

Zilnic, la ora 20, lumina se estompeaza si trei chelnerite iau loc in fata a diferite instrumente muzicale si incep primul dintr-o serie de opt spectacole muzicale.

Phenianul vinde de zor Coca Cola imperialista

Se poate observa o femeie dansand traditional cu un evantai, o flautista si doua chelnerite mimand o scena in care un barbat ii face curte unei femei. Pentru a nu deveni plictisitoare, fiecarei reprezentatii i se aduc zilnic ”mici schimbari, muzica, costumele”, spune Songum Kim, o angajata. Angatele afirma ca au dreptul la o luna de vacanta pe an pentru a se intoarce in Coreea de Nord. ”Bineinteles ca ne intoarcem, este tara noastra, acolo totul este mai ieftin”, declara Songum Kim. ”Nu vrem razboi, dar nu ne e frica”, adauga ea, referindu-se la tensiunile din peninsula.

5000 de muncitori

La intrarea in Okryu-gwan, clientii nu pot sa nu observe uriase fotografii in care suveranul din Dubai, seicul Mohammad bin Rachid Al-Maktoum, apare inconjurat de angajati.

Cantece comuniste de inima albastra

O imagine care suna ca o aprobare a prezentei nord-coreene in Emiratele Arabe Unite. Care de altfel intretin solide relatii cu SUA si cu Coreea de Sud, doua tari care incearca sa izoleze regimul de la Phenian. Dar Emiratele nu gazduiesc ambasada Coreei de Nord. In Golf, doar Kuweitul are o ambasada nord-coreeana, dar luna trecuta i-a somat pe diplomatii nord-coreeni sa-si faca bagajele, reducand si numarul muncitorilor nord-coreeni in emirat, de la 4000 la 1500. Qatar si Oman sunt pe cale sa ia masuri similare. Emiratele, care numara 1300 de muncitori nord-coreeni plus angajatii de la Okryu-gwan, nu au luat astfel de masuri, denunta Coreea de Sud.

Locuitorii din Emirate intampinati de fiicele nordului

Seul acuza Phenianul ca le confisca muncitorilor nord-coreeni o mare parte din castigurile pe care acestia le realizeaza in strainatate. Sud-coreenii admit faptul ca 5000 de muncitori nord-coreeni care lucreaza in zona Golfului, si care castiga in medie 1000 de dolari pe luna nu reprezinta ”un adaos semnificativ” pentru finantarea programelor militare ale Phenianului. Dar serviciile de informatii sud-coreene suspecteaza Phenianul ca se foloseste de aceste restaurante sau de firme de constructii drept paravan pentru alte activitati ilegale si lucrative. Diplomatii sud-coreeni insista pe necesitatea unui consens mondial cu privire la sanctiunile decise de ONU contra regimului lui Kim Jong-un. ”Daca acordam o exceptie Golfului, este o veste proasta pentru solidaritatea mondiala”, afirma acestia.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger