AcasăNewsGarda de Mediu, control „în premieră” în Portul Constanța. S-a lăsat cu...

Garda de Mediu, control „în premieră” în Portul Constanța. S-a lăsat cu amenzi!

sursa foto: Facebook/Garda Naţională de Mediu

Comisarii din cadrul Gărzii de Mediu au făcut un control „în premieră” în Portul Constanța, fiind aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei. În cazul unui agent economic a fost dispusă și suspendarea activităţii, pentru că, au descoperit cei de la Garda de Mediu, operatorul dezmembra ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului.

Controlul a fost derulat la finalul lunii noiembrie, însă concluziile verificărilor comisarilor Gărzii de Mediu, derulate în Portul Constanța, au fost anunțate luni, 4 decembrie.

Citiți și: Portul Constanța, sub controlul Americii! Vameșii români, supravegheați de la 1 ianuarie 2024 de temutul serviciu CBP!

Controlul a vizat activitățile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu

„În perioada 27.11.2023-29.11.2023, Garda Națională de Mediu a desfășurat un control în premieră în Portul Constanța care a vizat activitățile economice ce pot afecta calitatea factorilor de mediu (aer, sol, apă) şi pot degrada ecosistemul marin al Marii Negre.

În acest context, 3 echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General au efectuat 11 acţiuni de inspecţie şi control cu caracter inopinat şi operativ la agenţi economici care desfăşoară activităţi cu posibil impact asupra mediului în Portul Constanța”, a comunicat luni, 4 decembrie, Garda Naţională de Mediu.

S-au dat amenzi de peste 300.000 de lei

Din informațiile transmise într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Gărzii Naţionale de Mediu, verificările s-au lăsat cu cinci sancțiuni contravenţionale, totalizând 320.000 lei. Dar și cu măsura suspendării a activităţii unui agent economic.

Urmare acestor acţiuni, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 320.000 lei precum şi o suspendare a activităţii unui agent economic pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, respectiv lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor actelor de reglementare deţinute, abateri de la regimul deşeurilor (lipsa unor spaţii special amenajate pentru stocarea deşeurilor).

O situaţie specială a fost aceea a unui agent economic care desfăşură activităţi de dezmembrare ambarcaţiuni fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 60.000 lei şi măsura complementară de interzicere a activităţii”, conform anunțului venit de la Garda Naţională de Mediu.

Instituția dă asigurări că acțiunile de inspecţie şi control din Portul Constanța vor continua, în perioada următoare, fiind avuți în vedere „în principal” agenţii economici ce desfăşoară activităţi „care pot avea impact asupra mediului şi pot afecta ecosistemul costier al Marii Negre”.

author avatar
Andrei Coman