AcasăNewsGaddafi si-a incheiat mandatul de 42 de ani

Gaddafi si-a incheiat mandatul de 42 de ani

Gaddafi nu s-a dovedit atat de greu de ucis pe cat avertiza

Colonelul Muammar Gaddafi a decedat in urma ranilor dobandite in timp ce fugea din Sirte, ultimul bastion al regimului.

Gaddafi nu s-a dovedit atat de greu de ucis pe cat avertiza

Prima versiune spune ca aviatia militara a NATO a bombardat convoiul in care se afla Gaddafi, in tentativa de a fugi din orasul natal, asediat de rebeli.

Piramida puterii

Colonelul si-a construit singur piramida puterii

In timpul bombardamentului, ar fi fost ranit grav la picioare, decedand ulterior din cauza hemoragiei. A doua varianta spune ca rebelii au atacat convoiul si in schimbul de focuri Gaddafi a fost ranit, decedand din cauza ranilor. Gaddafi s-a nascut intr-un trib de beduini, in 1942. Nu a avut parte de educatie aleasa, invatand sa scrie si sa citeasca dupa Coran, singura carte a familiei. Inteligent si oportunist, a stiut sa urce ierarhic prin cariera militara, sustinuta de o retea de aliati si rude, care formau o piramida a puterii. Ulterior, aceasta retea s-a transformat intr-un eficient aparat de securitate, care a aparat numeroasa familie a lui Gaddafi, care a avut doua sotii si zece copii, dintre care doi adoptati..

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, a fost ucis in aceeasi zi cu tatal sau

Un Picasso al politicii

Gaddafi a avut doua neveste si zece copii, dintre care doi adoptati

Gaddafi a fost descris in fel si chip de analisti, dar cel mai bine i s-a potrivit cea a unui seic: „Un Picasso al politicii Orientului Mijlociu”. Numai ca, in loc de perioadele albastre, roz, cubiste, Gaddafi a avut perioadele pan-arabe, islamiste, pan-africane! Discipol al presedintelui egiptean Gamal Abdel Nasser, a preluat puterea in 1969 printr-un sangeros puci militar, atacand imediat dominatia economica straina, ceea ce l-a transformat intr-un erou revolutionar. Mai ales ca a renegociat la sange contractele cu companiile straine care gestionau petrolul libian. Libia a devenit prima tara care si-a asigurat veniturile din propriile rezerve de petrol, fiind urmata si de alte tari arabe. Regimul Gaddafi a fost grav compromis in 1988, cand un avion Pan-Am a explodat deasupra orasului scotian Lockerbie, ceea ce a fost considerat un atentat terorist libian.

author avatar
Adina Mutar
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger