AcasăNewsGabriela Firea, intre impostura si sculptura

Gabriela Firea, intre impostura si sculptura

Primarita Bucurestiului vrea targuri si monumente pentru eternitate, fara sa stie ca doar prostia este vesnica

Unui Bucuresti sufocat de transportul haotic, de jegul intalnit la tot pasul si de hidosenia targurilor improvizate cu orice motiv, numai o Gabriela Firea putea sa ii dea de cap. Primarita a gasit solutia salvatoare. Tramvaiele si troleibuzele vor fi la fel de hodorogite si pubelele la fel de pline, in schimb vom avea, intr-o zona centrala, statuia lui Ronald Reagan. Fostul presedinte american va privi, probabil, spre cartierele marginase, la haitele de sobolani care, noaptea, ies sa ia masa in oras.

Primarita Bucurestiului vrea targuri si monumente pentru eternitate fara sa stie ca doar prostia este vesnica

Motivatia primaritei este halucinanta. Ronald Reagan, zice madam Pandele, a avut o contributie importanta la caderea comunismului si este un simbol al respectarii drepturilor omului. Comunismul din Bucuresti si omul din Voluntari sau, asa, in general?

Printul Rainier, amantul Raresoaiei

Daca ar fi avut curiozitatea sa rasfoiasca scrierile anilor ’90, Firea ar fi descoperit ca nu Reagan, ci altii au fost principalii artizani ai prabusirii comunismului, prin intelegeri  secrete si jocuri subtile, adesea perverse, ale serviciilor speciale. Dar nu poti sa-i ceri asta unei blonde care, de Florii, a trantit in Piata Constitutiei un car alegoric cu o gaina care are remorcat de tartita un carucior cu oua condus de un miel care seamana cu un iepure. Sau invers. Plus o turma de tarabe cu cele mai tari kitsch-uri autohtone, de la bundite si pana la bratari. Bratari de post, normal! Insa, intentiile Gabrielei Firea de a fi in pas cu tendintele artistice si culturale se flescaiesc lamentabil si dizgratios cand vine vorba de simboluri, istorie si inspiratie. Goana ei dupa imagine cu orice pret devine ridicola din moment ce Bucurestiul nu are  nicio statuie a lui Stefan cel Mare, dar se pregateste instalarea unui grup statutar al Printului Rainier al III-lea de Monaco. Exact pe soseaua Stefan cel Mare! Cu o minte atat de stralucita, poate ca primarita o fi descoperit ca domnitorul moldovean juca banii tarii la baccara, la Casino de Monte Carlo, timp in care Rainier, profitand de lipsa lui din tara, se tavalea cu Raresoaia in fan, lucrand la sporul demografic al Moldovei.

Mai bine vaporul lui Pandele

De ce statuia lui Ronald Reagan si pretextele invocate de Firea? Ca ar fi un simbol al libertatii presei, dupa cum sustine ea? Probabil ca genialul Mihai Carciog, tatal celor mai cunoscute cotidiane romanesti, se rasuceste in mormant, dar o si iarta razand in hohote, ca atunci cand ii citea editorialele din  „Saptamana Financiara” sau ii vedea prestatiile fandosite de la Antena 1. De ce Ronald Reagan si nu vaporul lui Pandele, barbat-su, pus tot in Piata Constitutiei, cu o gaina care-l remorcheaza de prova? De ce statuia lui Reagan si nu a lui Dragnea, ca si asta e anticomunist, ca si fostul presedinte american, dar abia dupa decembrie ’89? De ce un monument de bronz al lui Ronald Reagan si nu Parcul Gabriela Firea? Pus in fata Primariei Bucuresti, cu statuia ei in mijloc, mare cat Catedrala Neamului, ca sa aiba la ce se uita din biroul ei.

author avatar
Andrei Coman
767 afisari

3 COMENTARII

  1. Bucurestiul va arata precum casa lui Pandele, pe care am vazut-o intr-un reportaj zemos. Un kitsch total.

  2. Bai, femeia e dilie. Acum vrea concurs cu cel mai frumos balcon si cea mai frumoasa fatada de bloc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger