AcasăNewsG7, la unison pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Moscovei

G7, la unison pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Moscovei

Puternicii lumii vor sa-i faca zile negre lui Vladimir Putin in continuare. Vom vedea la sfarsitul lunii viitoare

Vladimir Putin nu  a fost primit la masa alaturi de Barack Obama si Angela Merkel, fiind exclus de la summit-ul marilor puteri din Bavaria. Nu si chestiunea ucraineana, care s-a aflat in meniu.

Puternicii lumii vor sa-i faca zile negre lui Vladimir Putin in continuare. Vom vedea la sfarsitul lunii viitoare

Presedintele american si cancelarul Germaniei au estimat, duminica, in Bavaria, ca sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute ”pana cand Moscova va respecta suveranitatea Ucrainei”. ”Cei doi presedinti s-au pus de acord asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie clar legata de punerea in aplicare deplina de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei”, a indicat Casa Alba, dupa intalnirea celor doi sefi de stat. Inca de la sosirea sa in Germania, duminica dimineata, Barack Obama a denuntat ”agresiunea rusa” in estul Ucrainei. UE si SUA, artizani ai fragilului acord de pace Minsk 2, semnat in 12 februarie, au exprimat unanim preocuparea cu privire la reluarea confruntarilor in Ucraina in ultimele zile, informeaza Belga. De partea sa, Moscova a estimat ca procesul de pace din estul Ucrainei risca sa fie ”spulberat”. Sanctiunile economice care lovesc sectoare intregi ale economiei ruse (banci, aparare, petrol…) vor expira la sfarsitul lunii iulie. Anul trecut, Rusia a fost exclusa din cadrul acestor summit-uri, G8 devenind asadar G7, si nu pare ca puternicii lumii planuiesc o revenire a lui Putin la masa. Nici invers.

Kremlin denunta planurile SUA a a plasa rachete nucleare in Marea Britanie

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat ca posibila deplasare de rachete nucleare in Marea Britanie ”nu favorizeaza cresterea nivelului increderii mutuale si al echilibrului de forte pe continentul european”, noteaza Russia Today. ”Unele actiuni care urmaresc cresterea tensiunilor nu sunt in interesul nimanui”, a spus Peskov, precizand ca Moscova nu dispune insa de informatii concrete in acest sens. Declaratiile acestuia au fost facute dupa ce ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat intr-un interviu la BBC ca Regatul Unit nu exclude gazduirea de rachete nucleare americane pe teritoriul sau insa aceasta nu este o optiune ”de actualitate” pentru moment. Potrivit informatiilor difuzate de mass-media saptamana trecuta, Washington are in vedere denuntarea unui tratat semnat in perioada Razboiului Rece cu Moscova si reamplasarea rachetelor nucleare cu raza medie de actiune in Europa. Potrivit lui Hammond, trebuie adresat Rusiei ”un semnal clar” ca nu ”i se va permite sa treaca de linia noastra  rosie”. Intrebat daca amplasarea de arme nucleare americane ar constitui un astfel de semnat, diplomatul a raspuns ca ”ar fi posibil, dar este vorba de o decizie extrem de delicata de luat”.

Ucraina: Reprezentantul special al OSCE demisioneaza

Impas in Donbass? Motive personale? Oricare ar fi motivele avansate de catre diplomati elvetieni si observatori, reprezentantul special al Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE), elvetianca Heidi Tagliavini, va demisiona curand din postul sau, a informat ieri cotidianul Kommersant, citat de Sputnik. Potrivit secretariatului OSCE, Tagliavini poate inca participa la viitoarele doua reuniuni ale grupului de contact (din 16 si 23 iunie) dar organizatia cauta deja un succesor. Potrivit unor experti, demisia ar putea fi legata de ”dinamica negativa din zona de conflict” si de impasul in care se afla acordurile de la Minskk, situatie in care Tagliavini risca sa se regaseasca in pozitie de mediator, misiune imposibila.

 

author avatar
Tudor Borcea
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger