AcasăNewsG20 urechează ingineriile fiscale ale giganților Google, Facebook și Amazon

G20 urechează ingineriile fiscale ale giganților Google, Facebook și Amazon

Sursa foto: Twitter

Miniştrii Finanțelor din G20 au convenit duminică un set de reguli comune pentru a elimina lacunele de care se folosesc giganții tehnologici globali precum Google, Facebook și Amazon pentru reducerea taxele plătite, arată comunicatul Grupului.

Sursa foto Twitter

Google, Facebook și Amazon şi alte companii de tehnologie de vârf se confruntă cu critici pentru faptul că îşi reduc sumele datorate statelor prin diverse inginerii fiscale. Noile norme, decise de G20 la întrevederea din acest week-end din Fukuoka (Japonia) presupun sarcini fiscale majorate pentru marile companii multinaţionale. Dincolo de asta, ele vor face mai dificil pentru ţări precum Irlanda să atragă investiţii străine directe prin promisiunea unor rate de impozitare exagerat de scăzute. Marile companii web declară că respectă regulile fiscale, dar plătesc impozite mici în Europa, de obicei prin canalizarea vânzărilor prin ţări precum Irlanda şi Luxemburg, care au regimuri fiscale relaxate, mai precizează Reuters.

Franța și Marea Britanie s-au numărat printre susţinătorii cei mai vehemenți ai propunerilor de impozitare a companiilor mari de tehnologie. Acest lucru a aşezat cele două state în contradicție cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că marile companii web americane sunt arătate cu degetul înr-un mod incorect, în cadrul discuţiilor legate de codul impozitării companiilor cu extindere globală.

G20 a promis, de asemenea, că eforturile în privința găsirii soluțiilor la evitările de taxe vor fi „re-dublate” pentru găsirea unei soluții bazate pe consens, printr-un raport final care va fi elaborat până în 2020.

 

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger