AcasăNewsG 20, un summit cu scantei

G 20, un summit cu scantei

A Hambourg, sur la place centrale, c'était la premičre grosse manifestation des opposants au G20 qui en prévoient au total une trentaine sur toute la semaine.

Presedintele SUA participa maine la summitul din Germania, o intalnire  sub tensiunea alegerilor politice controversate ale Washingtonului si a manifestantilor care au promis violente manifestatii de protest.

În timp ce mesaje anarhiste circulă pe Internet puternicii lumii se înteleg ca la Turnul Babilonului

Divergente cu privire la lupta impotriva schimbarilor climatice, liberul-schimb, prima intalnire Trump-Putin, tensiunile americano-chineze, frictiunile Germania-Turcia: rar atatea multe si complicate ecuatii au fost puse pe masa unei reuniuni internationale de acest tip. ”Vom avea o serie de subiecte spinoase”, a prevenit saptamana aceasta Angela Merkel, inaintea summit-ului de la Hamburg. ”Sigur nu va fi un G20 business as usual”, a declarat o sursa apropiata negocierilor.

SUA, in contra curent

Statele Unite sunt opuse curentului altor tari punand in discutie acordurile de la Paris asupra climatului, amenintand cu masuri protectioniste. In plus, afiseaza o pozitie foarte ferma cu privire la problemele migratorii. Luni, Donald trump i-a promis Angelei Merkel ca o va ajuta sa ”faca din acest summit un succes”. Dar, in afara luptei contra terorismului, care ar trebui sa faca consens, toate alte subiectele se anunta butoaie cu pulbere. Merkel a facut din problematica climatului o prioritate, cu adoptarea unui ”plan de actiune” concret la nivelul G 20 al acordului de la Paris. ”Cunoastem pozitia SUA si nu ma aastept sa se schimbe la Hamburg”, a spus Merkel. Asupra comertului, SUA au fluturat amenintari cu sanctiuni vamale impotriva Germaniei (sectorul auto) si Chinei (otel) denuntand ”exporturile excesive” ale celor doua tari in SUA.

O relatie ”constructiva” cu Moscova

Dincolo de subiectele pe ordinea de zi (economia, finantele, locurile de munca, comertul, politicile de dezvoltare, terorismul, migratia) lucrarile summit-ului (fara participarea Arabiei Saudite, care si-a anuntat retragerea) vor fi sli mai complicate datorita multitudinii crizelor mondiale: razboiul din Siria, tensiunile din Golf, cele din Marea Chinei, criza nord-coreeana si, cireasa de pe tort, prima intalnire Donald Trump-Vladimir Putin. Washington declara ca vrea o relatie ”constructiva” cu Rusia, desi in realitate relatiile bilaterale sunt la cel mai jos nivel. Sanctiunile contra Moscovei pentru rolul jucat in criza ucraineana s-au inasprit. Tensiuni  mari Washington-Moscova persista si in ce priveste subiectul Siria. In plus, intalnirea Trump-Putin se va derula si pe fondul anchetei justitiei americane cu privire la ingerintele Kremlinului si influentele lui in anturajul lui Donald Trump.

Bine ati venit in Infern

In timp ce pe Internet circula deja mesaje ce fac apel la ”anarhie” , mii de de manifestanti au promis ”Iadul”, potrivit sloganului lor, liderilor G 20. Vineri si sambata, organizatorii reuniunii se asteapta la peste 100.000 de protestatari, in timp ce politia germana estimeaza intre 7000 si 8000 numarul extremistilor de stanga care ”pot deveni violenti”, inclusiv cei veniti din alte tari. In Hamburg, leagan al protestelor istorice, politia a mobilizat peste 20.000 de agenti, desfasurati in special pentru o manifestatie prevazuta astazi, al carui motto este ”Welcome to Hell”, o promisiune si o denuntare a ”ticalosiilor” liderilor G 20, potrivit organizatorilor. Izolati de forfotul strazii, consilierii sefilor de stat vor avea ingrata sarcina sa puna pe hartie proiectul unui comunicat final al summit-ului si sa salveze aparentele. Rezultatul final ar putea fi gol de continut. Pentru ca, asa cum a reamintit Angela Merkel, comunicatele G 20 trebuie sa fie ”aprobate in unanimitate”.

Violente la Hamburg

Politia a intervenit masiv, in noaptea de marti spre miercuri la Hamburg, folosind tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa mai multe manifestatii ilegale ale opozantilor summit-ului G 20.

Protestatarii și au făcut tabere în mai<br >multe cartiere din Hamburg

Huiduiti de sute de persoane, politistii au evacuat intai o tabara a manifestantilor din cartierul Altona, unde fusesera instalate corturi. Apoi a atacat cu apa si grenade lacrimogene alte manifestatii care, in mai multe zone, incepusera sa blocheze drumurile in cartierul Sankt-Pauli in special, la miezul noptii. Instalarea protestatarilor in Hamburg face obiectul unei lupte juridice. Daca, pana acum manifestantii au fost autorizati sa-si stabileasca tabere in diverse zone ale orasului, acestea sunt interzise pe timpul noptii.

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger