AcasăNewsFurtuni solare ameninta Pamantul

Furtuni solare ameninta Pamantul

O  furtuna geomagnetica devastatoare ameninta Pamantul, dupa ce, in ultimele  trei zile, au fost inregistrate explozii solare puternice. Autoritatile americane au fost avertizate de cercetatorii de la Centrul Spatial de Predictie a Vremii sa fie pregatite pentru o eventuala intrerupere a functionarii satelitilor, telecomunicatiilor si echipamentului electric.

Furtuna magnetica ce se formeaza va fi probabil de nivel moderat, chiar puternic“ a declarat Joseph Kunches, cercetator la Space Weather Prediction Center, SUA, potrivit scientificamerican.com.

Avertizari pentru 2013

Desi  furtunile solare nu pot fi prognozate, rapoarte NASA avertizeaza ca exploziile solare  vestesc  o furtuna solara puternica ce s-ar putea produce in 2013.  Atunci, sistemele electrice vor fi distruse, satelitii artificiali vor inceta sa functioneze, zborurile vor fi intrerupte, iar Terra se va scufunda in intuneric dupa ce generatoarele de curent electric se vor supraincalzi. ” Potrivit predictiei NASA , marea furtuna geomagnetica din 1859 a avut loc  in cadrul unui ciclu solar de aceeasi marime ca si cel prognozat pentru 2013″, spune seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, Cristiana Dumitrache.

Oamenii de stiinta sustin ca distrugerile vor afecta toata aparatura electronica, de la dispozitivele bancare si cele din spitale, pana la computerele personale si Ipod-uri. Pierderile financiare s-ar putea ridica la mai multe miliarde de dolari. „Stim ca va veni, dar nu putem estima cat de rau va fi”, afirma Dr. Richard Fisher, directorul departamentului de heliofizica din cadrul NASA, potrivit discovery.ro

O furtuna solara, un fenomen obisnuit intr-un ciclu solar

Nu intrati in panica! O furtuna solara nu este echivalentul unei apocalipse, dar ar putea perturba sistemele de comunicatii. „Nu trebuie sa fim ingrijorati, astfel de evenimente sunt ceva obisnuit intr-un ciclu solar”, sustine seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, potrivit Antena3.

Furtuna solara are loc atunci cand activitatea solara interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului. Fenomenul este de fapt un nor incarcat cu particule emanate de soare, care traverseaza spatiul cu viteze supersonice. In conditii optime, norul poate atinge campul magnetic  al Pamantului in numai cateva ore.

In 1989, o furtuna solara a lasat fara curent electric, timp de cateva ore,  sase milioane de oameni din Canada. Totusi, cea mai mare furtuna solara s-a inregistrat in 1859.  Cunoscuta sub numele de „Carrington Event”, dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stalpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. O furtuna de magnitudine similara ar putea provoca pagube in valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Consiliului National de Cercetare din SUA.

 

 

 

 

870 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger