Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că a cerut demisia de onoare directorului MNIR (Muzeul Naţional de Istorie a României), Ernest Oberländer-Târnoveanu, iar acesta a refuzat.
„Am procedat la renunțarea contractului de management. Conform prevederilor aplicabile, art. 12, va fi un termen de 15 zile de preaviz. Deci, dacă dânsul nu a dorit să-și depună demisia de onoare, vom respecta acest termen de preaviz.
Am înaintat documentele către MNIR. Va fi această perioadă în care dânsul va trebui să-și facă și treaba de inventar și după 15 zile vom vedea persoana care va coordona activitatea în această perioadă de delicată, o perioadă de interimar”, a declarat Intotero.
De altfel, la începutul ședinței de Guvern de marți, 28 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat „revoltat” că „obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenți de pază”. „Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram cu toții făcuți praf, și românii și România și statul român, în mod firesc. Îi cer ministrului justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent”, a mai declarat Ciolacu.
Totodată, premierul i-a cerut în aceeași ședință de Guvern ministrului Culturii, Natalia Intotero, „să ia chiar azi măsuri dure, inclusiv demiteri dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract. Cred că opinia publică este îndreptățită să aștepte așa ceva într-un asemenea caz”.
Ancheta tezaurului furat/Surse: Olanda a refuzat cooperarea cu polițiștii români
Pe de altă parte, apare o informație, pe surse, în contextul în care autoritățile române continuă eforturile pentru găsirea tezaurului dacic furat de la muzeul din Drents, Olanda, la data de 25 ianuarie.
În acest sens, reprezentanți ai Parchetului General au plecat la Parchetul General de la Haga pentru a adresa problema furtului artefactelor dacice de la muzeul Drents și a clarifica aspecte esențiale, ce țin de investigația în curs, potrivit gandul.ro.
Surse judiciare au dezvăluit pentru Gândul că Poliția Română mobilizase specialiștii criminaliști în arme și explozivi pentru a-i trimite în Olanda, precum și experți din cadrul Institutului Național de Criminalistică. Doar că li s-ar fi spus că vor fi anunțați dacă va fi nevoie de ajutorul lor în anchetă.
„Deși polițiștii erau în blockstart pentru a se alătura omologilor din Olanda, ca să participe la anchetă, poliția olandeză a răspuns că deocamdată nu e cazul și că îi vor anunța dacă e nevoie”, au declarat sursele judiciare.
Ciolacu: Statul olandez are toată răspunderea acestei situații
De altfel, premierul Ciolacu mai anunțase, marți, la începutul ședinței de Guvern că România poate ajuta cu investigatori. Și că, în funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclude nici varianta de a se apela la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate.
„Am transmis autorităților olandeze un mesaj ferm că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea hoților și recuperarea integrală a comorilor dacice. Statul olandez are toată răspunderea acestei situații. Vrem și putem ajuta cu investigatori români, Ministerul de Interne și dl. ministru Predoiu sunt pregătiți.
(…)
Sper ca aceste comori naționale să fie recuperate, de aceea trebuie să facem tot ce depinde de noi să mărim șansele găsirii lor. În funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională”, a mai declarat Marcel Ciolacu, în startul ședinței de marți a Executivului pe care-l conduce.