AcasăNewsFuncționarii statului, mână în mână cu angajații din azilele groazei. Noi dezvăluiri...

Funcționarii statului, mână în mână cu angajații din azilele groazei. Noi dezvăluiri șocante din cadrul anchetei: cum ascundeau „torționarii” neregulile

azilele groazei

O parte din funcționarii care lucrau la instituțiile cu atribuții în domeniul asistenței sociale au acoperit abuzurile pe care le făceau unii din angajații dela azilele groazei, potrivit referatului de arestare al procurorilor DIICTOT.

Potrivit ziarului „Libertatea”, care citează din referatul DIICOT, controalele în centre erau anunțate în prealabil iar funcționarii îi învățau pe angajați cum să se acopere în documente.

Alertați privind controalele

DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3, DGASPC Sector 6, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov sunt instituțiile care au sprijinit gruparea infracțională, potrivit referatului procurorilor. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sunt aparatele centrale în subordinea cărora lucrau funcționarii care au partizanat cu proprietarii căminelor groazei.

Majoritatea celor care ajungeau în căminele de bătrâni deținute de Ștefan Godei erau persoane vulnerabile, de multe ori în vârstă. „DGASPC-urile îi livrau „clienți” lui Godei, ocolind cadrul legal, arată procurorii DIICOT. Bolnavi cu afecțiuni psihice grave, fără discernământ, erau internați în centrele deținute de Godei pentru că centrele statului nu mai aveau spații de cazare. Potrivit legii, ar fi trebuit organizate licitații în urma cărora proprietarii de cămine private să își adjudece beneficiari. În cazul lui Godei, căminele au fost suprapopulate cu persoane din sistemul de protecție socială fără nicio licitație. Pentru fiecare beneficiar, lunar statul plătea sume consistente”, arată sursa citată.

Într-un an și jumătate, statul a plătit către căminele deținute de Godei circa 800.000 de euro. DGASPC Sector 3 a plătit în conturile Asociației „Sf Gabriel cel Viteaz” 2,5 milioane lei, DGASPC Ilfov 1,17 milioane lei, iar DGASPC Sector 6 suma de aproximativ 35.000 de lei.

Victimele rămâneau fără pensii

Sursa citată arată relațiile între Godei și unii dintre cei de la DGASPC-uri. Șeful serviciului management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități de la DGASPC, Andrei Răzvan Țicu, era prieten cu Godei, potrivit DIICOT. În momentul în care Țicu primea solicitări de la poliție sau instituții ale statului, Țicu se sfătuia cu Godei cum să răspundă.

O atitudine binevoitoare față de Godei o aveau și unii angajați de la DGASPC Sector 3, într-un caz acesta fiind anunțat din timp de un control care urma să aibă loc. Așadar, deținătorul căminelor era alertat chiar de cei care făceau controlalele de monitorizare.

„La rândul lor, funcționarii AJPIS Ilfov, instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități l-au protejat pe Ștefan Godei. Funcționarii acestei instituții, arată datele din dosarul DIICOT, nu au efectuat niciun control inopinat, toate verificările fiind anunțate în prealabil lui Ștefan Godei. Acesta își punea angajații în alertă, cerându-le să facă peste tot curățenie, iar beneficiarii să fie spălați și ”îmbrăcați giugiuc””, mai arată Libertatea.

Interceptările făcute de procurorii DIICOT scot în evidență faptul că bătrânii din azilele groaze nu sufereau doar de înfometare, agresiuni fizice și batjocură, ci rămâneau și fără pensii sau apartamente.

Cum ascundeau neregulile patronii

Pacienții au fost maltratați și ținuți nespălați, înfometați sau trimiși la ”izolare”, într-o cameră de la subsol unde lumina intra printr-o gură de aerisire de o palmă.

Potrivit anchetatorilor, suspecții erau ajutați de funcționari ai statului. De exemplu, știau când urmează să fie controlați de autorități astfel încât să ascundă neregulile. Într-o astfel de situație, fratele liderului rețelei instruia telefonic angajații centrului.

Într-o altă convorbire telefonică, un angajat al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov îi învață pe membrii rețelei să întocmească fictiv documente din care să reiasă că centrul beneficiază de specialiști care i-ar consulta pe bătrâni.

author avatar
Andreea Vlad
385 afisari

7 COMENTARII

  1. Sub inaltul patronaj al Cocotatului penal Esuat la varful statului mafiot,educat,esuat,Institutiile statului sufocate de increngaturi de pitiponci,pitipoance,cumetri,fini,nepoti nepoate,frati si surori,neveste,fii,fiice,amante,parasute,escroci,escroace,invartesc un fel de hora unirii in stil mafiot.Bani sa iasa,in rest,praful si pulberea.

  2. 1.nu este intre ghilimele:
    aia sint chiar totzionari!

    2. prin recentele modificari promulgate
    infractiunea de tortura a devenit imprescriptibila,
    propabil d-aia s-au „operationalizat” acum….

  3. Functionarii statului esuat si parsiv
    Vor sporuri pentru puturosenie
    Vor sporuri ca stau nesimtitii, cursiv
    Vor sporuri pentru indolenta si lene!

    Atata nesimtire au acestia in cap
    Incat te miri cum mai pot exista
    Functionarii il imita pe pres ,pe Dulap
    Cu nesimtirea si puturosenia sa!

    Am ajuns sa ne rugam la ghiseele lor
    Bolnavi si batrani cu nevoi fara saman
    Incat iti vine sa pui mana pe furci si topor
    Si sa-i faci sa revina inapoi catre oameni!

  4. Gabriela si Pandele nu stiau nimic……………..Dar acesti batrani erau singuri pe lume? Nu se interesa nimeni de ei? Desfiintate toate comitetele , comitiile, agentiile, directiile care aveau atributii de control si infiintata doar una dar buna, nu o suta care sa consume doar bani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger