AcasăNewsFumatorii sunt revoltati: Tigarile, pe cale de disparitie!

Fumatorii sunt revoltati: Tigarile, pe cale de disparitie!

Fumatorii vor avea de suferit daca autoritatile romane vor fi de acord cu recomandarea expertilor de la Bruxelles, care vor sa interzica tigarile mentolate si pe cele subtiri.

Specialistii din sanatate au initiat un proiect prin care tigarile sa nu se mai deosebeasca dupa marca sau ambalaj, iar tutunul sa nu mai contina si alte arome. Scopul acestei initiative este acela de a descuraja fumatul in randul tinerilor.

In Romania, disparitia de pe piata a tigarilor cu arome, a celor cu capsula, dar si a celor slim sau super-slim, ar putea deveni realitate anul viitor, daca proiectul Comisiei Europene va fi aprobat.

„Consumatorii nu trebuie abuzati. Este necesar ca produsele din tutun sa aiba aspectul si gustul tutunului, nu sa fie ca niste pachete de bomboane cu gusturi diferite sau ca niste parfumuri. Aceasta propunere vegheaza ca ambalajele si aromele sa nu poata fi utilizate ca argument de vanzare”, a sustinut Tonio Borg, comisar pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor.

De cele mai multe ori fumatorii de tigari cu arome sau slim au o reactie de respingere fata de tigarile obisnuite: Mai bine ma las de fumat decat sa consum din alea groase! Aceste este si raspunsul pe care il asteapta autoritatile de la Bruxelles.

Masura ar avea si minusuri, producatorii de tutun atentionand ca daca se aproba proiectul, 840 de milioane de euro s-ar pierde anual de la bugetul statului, bani care provin din accize si taxe.

Pana pe data de 4 martie, Ministerul Sanatatii va trebui sa ia o decizie, si sa anunte Comisia Europeana care este pozitia Romaniei in aceasta problema. Pentru a intra in vigoare, directiva trebuie votata de 14 state din cele 27 ale Uniunii. Pana in prezent  Spania, Italia, Grecia, Polonia si Bulgaria au anuntat ca se opun luarii acestei masuri.

author avatar
Alina Costache
1.206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger