AcasăNewsFrontul Islamic se intareste in Siria

Frontul Islamic se intareste in Siria

Mujahedinii au intrat in coloana in Siria

O coloana de luptatori din Frontul islamic ash-Sham a intrat luni in Siria, pe la granita cu Turcia.

„Permisiunea” din partea autoritatilor turce vine dupa ce in urma cu cateva zile serviciile secrete anuntau vizita fostului ambasador in Siria, Robert Ford, in Turcia, pentru a deschide un dialog cu liderul frontului islamic, Hassan Aboud Abu Abdullah Hamawi.

Mujahedinii au intrat in coloana in Siria

Islamicii versus islamisti

Serviciile secrete anuntau ca principala tema de dialog era o eventuala asistenta militara si financiara din partea americanilor. Pe care o retrasesera din cauza activitatilor militare ale gruparilor islamiste din nordul Siriei, care au capturat depozitele de armament ale Armatei Siriene Libere si au inceput sa rapeasca comandantii de brigazi. Ca sa se mai inteleaga ceva din ceea ce se intampla in Siria, se cuvine sa specificam ca gruparile islamiste sunt cele cu caracter extremist, trecute pe listele occidentalilor ca fiind asociate cu Al Qaida, iar Frontul Islamic este format din mujahedini care lupta impotriva regimului lui Bashar al-Assad si al aliatilor sai iranieni si libanezi din gruparea Hezbollah, fara sa aiba „deviatii” nici religioase, nici politice. Iar SUA, care nu a sprijinit niciodata Armata Siriana Libera, nici cu arme, nici cu bani, se bizuie acum pe Frontul Islamic ca va anihila si gruparile islamiste, pe langa trupele lui Bashar. Asta este „viziunea” militara a Administratiei Obama.

Cine va negocia pacea in Siria

Oficial, marile puteri „se lupta” doar cu organizarea conferintei de pace privind Siria, care se va tine la 22 ianuarie 2014, dar nu la Geneva, ci la Montreux. Dupa care se va lua o pauza, iar conferinta va fi reluata la 24 ianuarie la Palatul Natiunilor (al ONU) de la Geneva, unde delegatiile siriene se vor intalni cu scopul de a incepe negocieri de pace. Cine va face parte din aceste delegatii? Tot pe surse, diplomatice de aceasta data, s-a aflat ca in sultanatul Oman se desfasoara o runda de convorbiri secrete, sub tutela SUA, intre oficiali ai regimului lui Bashar al-Assad si cativa reprezentanti ai opozitiei. „Opozitia” siriana nu mai reprezinta de multa vreme interesele revolutiei si a rezistentei siriene, de aceea nici nu mira aceste intalniri, care se desfasoara intr-un elegant si discret hotel din Muscat. Omanul a fost „codoasa” si pentru discutiile secrete dintre americani si iranieni cu privire la programul nuclear, inainte de a fi pus pe tapet „celor sase” negociatori.

Pentru revolutionari, moarte pe toate „fronturile”

Revolutionarii sirieni au parte, in toate aceste mosmondoli, doar de moarte, fiind lasati total la cheremul armatei lui Bashar. De doua zile, armata regulata a atacat cu aviatia intr-o frenezie Alepul si periferiile sale, rezultand peste o suta de morti, printre care 30 de copii. Avioanele si elicopterele au lansat bombe cu fragmentare, din cele interzise, dar „lumea buna” e prinsa cu alte matrapazlacuri, nu are timp sa-i mai traga linii rosii lui Bashar.

author avatar
Adina Mutar
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger