Anunțurile venite din partea premierului și a ministrului Muncii au generat fierbere în rândul bugetarilor.
Guvernul ia în calcul o reglementare prin care o parte din salariații din sistamul public vor intra „într-o formă de șomaj tehnic”. Măsura nu vizează angajații din sistemul sanitar și nici pe cei din MAI- polițiștii, jandarmii sau pompierii.
„Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone cum sunt zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic. (…) Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice, ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Și jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a anunțat Ludovic Orban, miercuri seară, la un post tv.
La rândul său, Violeta Alexandru a precizat, pe o rețea de socializare, ce au în gând guvernanții în acest sens. „Am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine.”, a susținut ministrul Muncii.
E de precizat faptul că joi la ora 17 va avea loc o ședință de Guvern.
– URGENT TREBUIE INTERZIS CUMULUL DE PENSII SI SALARII DIN SISTEMUL BUGETAR sau cumulul de mai multe pensii ASA CEVA NU EXISTA NICAIERI IN LUME.
– URGENT TREBUIE INTERZISE-TAIATE INDEMNIZATIILE DE ASA ZIS REVOLUTIONAR UNII AU SI PENTRU MERITE DEOSEBITE. Aceste indemnizatii sunt in relitate FURT DIN AVUTUL NATIONAL a celor care au capturat Romania dupa 1989 , a celor care au participat la LOVITURA DE STAT.
ASTA E O MARE NECESITATE PENTRU NORMALIZAREA SOCIETATII ROMANESTI.
No acum va închipuiți ca ala care plimba foaia finu lui nasu lui unchiu a lui varu nu poate plimba foaia cat i ziua si la ei acasa… Ba poate cum nu poate poate e si izolat. Sau va imaginati ca directorasii si directorasii si amantele lor de concentrate ei baroneii si secretarele lor bune nu pot renunta la 4000 de lei pe luna din cei 20.000. Poate cum nu poate. Poate.