AcasăNewsFrica de vaccinuri, prezentă la jumătate dintre est-europeni

Frica de vaccinuri, prezentă la jumătate dintre est-europeni

Sondajul „Wellcome Global Monitor” asupra atitudinilor oamenilor faţă de ştiinţă arată că gradul încrederii în vaccinuri este foarte scăzut în Europa. Doar 59% dintre cetăţenii din vestul Europei consideră că vaccinurile sunt sigure şi 50% în estul Europei, faţă de 79%  la nivel global, ceea ce este „un risc pentru sănătatea publică” a europenilor.

Sursa foto Twitter

La nivel global, 84% dintre oameni admit utilitatea vaccinurilor, iar 92% au declarat că şi-au vaccinat copilul. Însă în unele părţi din Europa nivelul încrederii este scăzut. Neașteptat, cel mai ridicat nivel de neîncredere este 33%, în Franţa, iar nu în estul Europei, care are totuși o medie mai mare de neîncredere decât Occidentul.

Rețelele sociale răspândesc temerile

Heidi Larson, directoarea Proiectului privind Încrederea în Vaccinuri de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală de la Londra a declarat că reţelele sociale amplifică anxietăţile. Încrederea în vaccinuri este mai ridicată în Marea Britanie decât în unele părţi din Europa, „însă această țară se află acum într-o poziţie vulnerabilă”, a afirmat Larson conform The Guardian.

Sondajul Wellcome Global Monitor, la care au participat 140 000 de persoane din întreaga lume, arată conexiunile între nivelul de încredere al oamenilor în medici, asistente şi oameni de ştiinţă pe de-o parte, şi încrederea lor în vaccinuri, pe de altă parte. De asemenea, sondajul arată că neîncrederea în instituţiile medicale este strâns legată de îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor. Studiul mai demonstrează că poziţia individului faţă de ştiinţă este influenţată puternic de cultura sa şi de context. „Trebuie să acordăm un interes mai mare acestor conexiuni dacă vrem ca toată lumea să beneficieze de ştiinţă”, a declarat Imran Khan, şeful departamentului de legături cu publicul de la Wellcome.

„Există ţări în care încrederea în vaccinuri scade. Acest lucru reprezintă un risc pentru sănătatea publică”, a afirmat Khan. Larson a declarat că reţelele sociale au devenit un mediu propice pentru împrăștierea nesiguranțelor cu privire la siguranţa vaccinurilor. „Reţelele sociale sunt foarte volatile. Au schimbat cu totul peisajul”, a afirmat ea, adăugând că este dificil pentru oamenii de ştiinţă să combată dezinformările pentru că multe nu sunt publice, ci apar în grupuri private de pe Facebook sau alte forumuri similare inaccesibile.

Larson a precizat că poate dura ani buni până când efectele unui incident care subminează încrederea în vaccinuri sunt percepute, ceea ce arată cât de dificil sunt de identificat. Gastroenterologul Andrew Wakefield şi-a publicat studiul în care susţinea că există o legătură între vaccinuri şi autism în 1998. „Raportul său a început să aibă efect asupra ratei vaccinării abia după cinci ani”, a afirmat Larson.

Bangladesh şi Rwanda au cea mai mare încredere în vaccinuri din lume, conform sondajului. Statul african Rwanda este ţara cu cea mai mare încredere în sistemul de sănătate – 97% –   faţă de media globală de 76%.În nordul Europei, 73% dintre persoane consideră că vaccinurile sunt sigure, acelaşi număr ca în America de Nord, iar 84% consideră că sunt şi eficiente (83% în America de Nord). În schimb, 65% dintre est-europeni cred că vaccinurile sunt eficiente, faţă de 80% la nivel global. În Ucraina, unde s-au înregistrat peste 53 000 de cazuri de rubeolă în 2018, doar 50% cred că vaccinurile sunt eficiente.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc