AcasăNewsFranta si Marea Britanie vor sa taie subventia pentru Romania

Franta si Marea Britanie vor sa taie subventia pentru Romania

Romania ar urma sa beneficieze, anul acesta,  impreuna cu alte cinci  state UE , de subventii de circa trei miliarde de euro.  Franta  si Marea Britanie cer  reducerea sumei cu 50% .

Subventiile sunt destinate Greciei, Portugaliei, Irlandei, Letoniei, Romaniei si Ungariei,  pentru a urgenta  plata asa-numitelor  pachete anticriza, dar  nu toate statele membre sunt de accord cu acest ajutor.  Franta, Marea Britanie, Olanda si tarile nordice cer injumatatirea sumei, pe motiv ca beneficiarii  contribuie cu sume simbolice la aceste proiecte.  UE a decis reducerea contributiei  guvernelor  tarilor membre la proiectele cofinantate din bani europeni de la 15% la 5%, dar anumite state nu sunt de accord cu acest lucru. “Daca trebuie sa contribuim cu numai 5% din costul proiectului, practic sunt bani dati gratis. Nu suntem de acord cu acest lucru. Guvernele trebuie sa contribuie cu banii lor, pentru a arata ca finanteaza proiecte bune”,  a declarat un diplomat UE, citat de Financial Times.

Romania poate pierde de doua ori. In afara de subventia  de trei miliarde de euro, tara noastra  are la dispozitie pentru exercitiul financiar 2007-2013 fonduri de 20 de miliarde de euro,  dar poate pierde banii, deoarece nu  a folosit nici 10% din suma, iar aceasta  nu se reporteaza.

Arpad Dobre

author avatar
eNational
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger