Într-o mișcare total neașteptată, Angela Merkel a acceptat să formeze o alianță cu Emmanuel Macron prin care Germania și Franța vor pune umărul la salvarea financiară a Uniunii Europene. Sau ar trebui să scriu salvarea între ghilimele? În traducere aproximativă, anunțul celor doi lideri sună cam așa –Germania va participa strașnic la fondul cerut de Franța, dar cu o singură condiție: banii („coronabonduri”) să fie împărțiți/ distribuiți de coana Merkel!
Începutul săptămânii aduce o veste bună. Gata, putem dormi liniștiți, ratele la bănci și facturile sunt rezolvate, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au bătut palma pentru salvarea UE de la cea mai gravă recesiune din istorie!
Germania și Franța pun bazele unei ligi ca va opera un instrument financiar comun, cunoscut drept „coronabonduri”, care are menirea să repună pe șine economia Uniunii Europene.
În urmă cu două săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au convenit, în cadrul unui plan de recuperare economică post-coronavirus, să mărească datoria comună a zonei. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, pun capăt certurilor și diviziunilor care au încetinit procesul de salvare a UE, prezentând un plan de creștere a datoriei comune.
Deja slăbite de niveluri extrem de ridicate ale datoriei, țările sudice greu lovite de pandemia de Covid-19, ca Italia și Spania, au fost avertizate că nu-și vor putea reconstrui economiile împrumutându-se peste măsură. Țările nordice, inclusiv Germania, s-au opus ferm acestei idei, sub pretextul că UE nu va suporta la comun datoriile altor state.
Săptămâna aceasta, însă, într-un compromis surprinzător, Angela Merkel a declarat că va sprijini un nou fond de redresare, în valoare de 500 de miliarde de euro, din care se vor „adăpa” și cele mai afectate regiuni/ țări din Europa. Într-o conferință de presă virtuală comună cu Emmanuel Macron, Angela Merkel a ținut totuși să sublinieze că este „o cale nefirească” aceea de a accepta datoriile Italiei și ale Spaniei, dar trebuie să facă asta, din cauza „naturii nefirești” a urgenței (pandemia de Covid-19).
Noul fond comun de garantare este diferit de propunerea inițială. În primul rând, acesta va fi distribuit prin bugetul anual al UE, dar cu unele reglementări impuse de Germania. În al doilea rând, chiar dacă noile datorii ale statelor membre ar fi susținute efectiv de contribuțiile financiare anuale ale tuturor țărilor, ele nu vor fi luate în considerare în bilanțurile fiscale de sfârșit de an.
Angela Merkel și Emmanuel Macron au declarat că unitatea europeană este esențială și de aceea au bătut palma pentru acest fond. În realitate, însă, mulți experți în politică externă consideră că sentimentul euroscepticismului în Italia și Spania (plus alte câteva țări!) a băgat frica în administrația de la Bruxelles.
De teama spargerii blocului european (eventuala ieșire a Italiei din UE, după Marea Britanie), Germania și Franța înghit gălușca datoriei comune.