AcasăNewsFranța și Germania au pus ghearele pe „coronabonduri”

Franța și Germania au pus ghearele pe „coronabonduri”

Într-o mișcare total neașteptată, Angela Merkel a acceptat să formeze o alianță cu Emmanuel Macron prin care Germania și Franța vor pune umărul la salvarea financiară a Uniunii Europene. Sau ar trebui să scriu salvarea între ghilimele? În traducere aproximativă, anunțul celor doi lideri sună cam așa –Germania va participa strașnic la fondul cerut de Franța, dar cu o singură condiție: banii („coronabonduri”) să fie împărțiți/ distribuiți de coana Merkel!

Începutul săptămânii aduce o veste bună. Gata, putem dormi liniștiți, ratele la bănci și facturile sunt rezolvate, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au bătut palma pentru salvarea UE de la cea mai gravă recesiune din istorie!

Germania și Franța pun bazele unei ligi ca va opera un instrument financiar comun, cunoscut drept „coronabonduri”, care are menirea să repună pe șine economia Uniunii Europene.

În urmă cu două săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au convenit, în cadrul unui plan de recuperare economică post-coronavirus, să mărească datoria comună a zonei. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, pun capăt certurilor și diviziunilor care au încetinit procesul de salvare a UE, prezentând un plan de creștere a datoriei comune.

Deja slăbite de niveluri extrem de ridicate ale datoriei, țările sudice greu lovite de pandemia de Covid-19, ca Italia și Spania, au fost avertizate că nu-și vor putea reconstrui economiile împrumutându-se peste măsură. Țările nordice, inclusiv Germania, s-au opus ferm acestei idei, sub pretextul că UE nu va suporta la comun datoriile altor state.

Săptămâna aceasta, însă, într-un compromis surprinzător, Angela Merkel a declarat că va sprijini un nou fond de redresare, în valoare de 500 de miliarde de euro, din care se vor „adăpa” și cele mai afectate regiuni/ țări din Europa. Într-o conferință de presă virtuală comună cu Emmanuel Macron, Angela Merkel a ținut totuși să sublinieze că este „o cale nefirească” aceea de a accepta datoriile Italiei și ale Spaniei, dar trebuie să facă asta, din cauza „naturii nefirești” a urgenței (pandemia de Covid-19).

Noul fond comun de garantare este diferit de propunerea inițială. În primul rând, acesta va fi distribuit prin bugetul anual al UE, dar cu unele reglementări impuse de Germania. În al doilea rând, chiar dacă noile datorii ale statelor membre ar fi susținute efectiv de contribuțiile financiare anuale ale tuturor țărilor, ele nu vor fi luate în considerare în bilanțurile fiscale de sfârșit de an.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au declarat că unitatea europeană este esențială și de aceea au bătut palma pentru acest fond. În realitate, însă, mulți experți în politică externă consideră că sentimentul euroscepticismului în Italia și Spania (plus alte câteva țări!) a băgat frica în administrația de la Bruxelles.

De teama spargerii blocului european (eventuala ieșire a Italiei din UE, după Marea Britanie), Germania și Franța înghit gălușca datoriei comune.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
585 afisari

5 COMENTARII

  1. Pai mai mucosilor voi comparati pe Emanuel cu tusica Angelica?
    Pai Emanuel are:

    Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*] (14 mai 2017)
    Ordinul Național de Merit în grad de Mare Cruce[*] (14 mai 2017)
    Premiul Carol cel Mare (10 mai 2018)
    Concours général[*] (1994)
    Grand Officer of the Order of the Southern Cross[*] (2012)
    Comandor al Ordinului Imperiului Britanic[*] (2014)
    Grand Cross of the Order of the Redeemer[*] (2017)
    Grand Cross of the National Order of the Lion[*] (2018)
    Grand Cross with Collar of the Order of the White Rose of Finland[*] (2018)
    Partid politic LaREM (din aprilie 2016)
    IND (2009–2016)
    PS (2006–2009)
    Alma mater Școala Națională de Administrație din Franța
    Institut d’études politiques de Paris
    Liceul Henri IV[*]
    Universitatea Paris Nanterre[*]
    La Providence[*]

    tusicaca are si ea v-o 2 premii media si e gospodina buna face prajituri bune cu visine.

  2. Acum e buna Uniunea Europeana ? Ce-ar fi fost Romania in afara Uniunii Europene si NATO ?

  3. Ați uitat sa spuneți că e vorba de zona euro!!!…cele 19 state în zona euro vor fi ajutate prin sistemul euro bonduri..de altfel în noua structură numită liga de relansare având că instrumente exact coronabonduri nu vor intra țările non euro..!!cele 8 țări non euro vor trebui girate de unul din statele puternice pentru accesarea de fonduri europene de redresarea nu anumite condiții impuse de grupul franco german și țările nordice.. așa că plua bani europeni pentru panseluțe ..

    • Strugurii sunt acri , cate tari din afara U.E nu suspina ? Alea 8 tari non euro nu vor ramane cu fonduri europene neaccesate , panselutele erau pe hartie , primarii puneau banii la tescherea , daca aveam guvern PSD nu ne dadeau bani nici de ciulini !

  4. hoti pe fata ,fara reguli sau mai bine zis isi fac reguli pt ei si neomarxisti cu tot felul de idei anticrestine care vor duce ue in gaura neagra pe care o vede si catu de cand s a instalat !!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger