AcasăNewsFranta s-a inscris pe axa antidolar

Franta s-a inscris pe axa antidolar

Guvernatorul Bancii Nationale, Christian Noyer, spune „pa” dolarului

Seful bancii centrale franceze, ECB, a declarat ca va incuraja „diversificarea valutei” in afara dolarului, renminbi fiind moneda „de compensare” favorita.

Guvernatorul Bancii Nationale, Christian Noyer, spune „pa” dolarului

Poate ca amendarea bancii BNP de catre SUA, cu miliarde de dolari, a constituit „trambulina” ce a propulsat Franta pe axa antidolar.

La o lume multipolara, un sistem monetar diversificat

Intr-un interviu acordat publicatiei franceze Investir, guvernatorul Bancii Nationale, Christian Noyer, membru al conducerii ECB, a explicat care ar fi riscurile acestei decizii. „Este inevitabila diversificarea valutei in comertul international. Cazul BNP a demonstrat ca au crescut riscurile in ceea ce priveste tranzactiile in dolari. SUA au aplicat o multime de sanctiuni si e clar ca vor mai aplica. Pe de alta parte, comertul dintre Europa si China nu are niciun motiv sa fie legat de dolari, ci mai degraba de euro si renminbi. Intr-o lume multipolara este normal sa avem politici monetare diversificate. China a hotarat sa dezvolte renminbi ca moneda de schimb. Am hotarat printr-un memorandum sa infiintam un sistem offshore de compensare in renminbi la Paris. Diversificarea cere timp, dar se va face.”

Afacerile cu Rusia constituie „buba”

Totul a pornit de la contractul de livrare catre Rusia a amfibiilor franceze Mistral, „sanctionat” de SUA printr-un santaj: renuntati la contract sau amendam Paribas.  Rezultatul acestui demers este ca alianta China-Rusia si Eurasia in general s-a intarit cu Germania si Franta, care vor trage Europa dupa ele. Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, si comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, tocmai au convenit sa se intalneasca  „pana la sfarsitul saptamanii viitoare”, pentru a discuta politica de plata a energiei catre Rusia. In prezent, o treime din gazele consumate in Europa provin din Rusia.

author avatar
Adina Mutar
157 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger