AcasăNewsFranta interzice telefoanele in scoli

Franta interzice telefoanele in scoli

Exceptii vor fi facute pentru copiii cu dizabilitati

Parlamentul francez a adoptat legea  care interzice telefoanele mobile in scoli si licee, o promisiune de campanie a presedintelui Emmanuel Macron. O masura  denuntata drept „cosmetica” de catre opozitie.

Exceptii vor fi facute pentru copiii cu dizabilitati

Deputatii majoritatii prezidentiale si de centru au votat in favoarea legii, in timp ce stanga si dreapta s-au abtinut, criticand „o operatiune de comunicare” care „nu va schimba nimic”,  criticand ”o operatiune de comunicare”, de ”afisaj politic”, ”o lege de circumstanta”. Proiectul de lege interzice utilizarea oricarui obiect conectat (telefon, tableta, ceas …) in scoli si colegii, institutii scolare din Franta ai caror elevi au o varsta de pana la 14-15 ani.Vor exista exceptii „in scopuri educationale”, acestea vor fi la latitudinea fiecarei institutii in regulamentul sau intern, sau pentru copiii cu dizabilitati. Activitatile legate de invatamant care se desfasoara in aer liber, cum ar fi sportul, sunt de asemenea vizate de aceasta lege.

Liceele vor avea posibilitatea, dar nu si obligatia, de a interzice si alte obiecte conectate, total sau partial. Conform unei legi adoptate in 2010, Codul franceza al invatamantului interzice folosirea telefoanelor mobile „in timpul oricarei activitati de invatamant si in locurile prevazute de regulamentul intern”.
Ministrul Educatiei, Jean-Michel Blanquer, potrivit caruia aceasta interdictie nu a fost efectiva in toate colegiile si nu a avut o baza legala solida, a salutat adoptarea acestei legi, pe care a descris-o drept o lege care ne aduce in secolul al XXI-lea si care „transmite un mesaj societatii franceze”, dar si la nivel international.

author avatar
Tudor Borcea
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger