AcasăNewsFranta, in menghina revolutiei protestelor

Franta, in menghina revolutiei protestelor

700.000 de soferi il ameninta pe Macron cu greve si blocaje rutiere

Climatul social devine un teritoriu de nisipuri miscatoare pentru guvernul francez. Dupa ce a facut concesii privind inghetarea cresterii preturilor la carburanti, gaz si electricitate, executivul se confrunta cu un domino revendicativ.

700000 de soferi il ameninta pe Macron cu greve si blocaje rutiere

Dupa prima victorie a ”vestelor galbene”, obtinuta ieri, presa franceza titra: ”Prea putin, prea tarziu”, ”Executivul da inapoi”, ”Firimiturile nu sunt suficiente”. La Republique en Marche, partidul lui Emmanuel Macron, aflat la putere, se confrunta acum cu cel mai mare cosmar al sau: dupa concesiile privind moratoriul preturilor, scanteia si furia sociala declansata de ”vestele galbene” este pe cale sa aprinda si alte sectoare ale economiei franceze.

Transportatorii intra in dans

Chiar daca au inregistrat mari pierderi in blocajele ”vestelor galbene”, transportatorii rutieri din Franta au sustinut tacit protestele din ultimele saptamani. Acum , transportatorii din sindicatele CGT si FO vor intari miscarea ”galbena”. Un apel la greva a fost lansat avand, cel putin pana acum, scopul  de a apara ”puterea de cumparare” a rutierilor. Blocaje in trafic ar putea debuta duminica , la ora 22. Mai rau, greva este prevazuta pentru o ”durata nedeterminata”. Ministerul Transporturilor s-a grabit sa denunte ca aceasta greva ”nu are nici o ratiune sa existe”. CGT planificase greva la mijlocul acestei luni dar profita acum de valul declansat de ”vestele galbene”. FO Transports a declarat ca-i sustine pe ”galbeni” inca din 20 noiembrie. Cele doua sindicate denunta o decizie recenta a Consiliului de Stat care a anulat un decret din 2016 ce stabilea majorari cu 25%-50% pentru orele suplimentare ale soferilor de camioane, reducandu-le la 10%. 700.000 de soferi din diferite sectoare (camioane, ambulante, etc) ar putea participa la greva.

Agricultorii si liceenii

Federatia nationala a sindicatelor fermierilor francezi, FNSEA, a decis si ea sa profite de recentele miscari de contestatie sociala pentru a pune presiune pe guvern, amemenintand cu proteste incepand de saptamana viitoare. Federatia are temeri ca guvernul nu-si va respecta in special promisiunile inscrise in recenta lege a Alimentatiei care prevede printre altele limitarea promotiilor in supermarketuri pentru o mai buna remuneratie a agricultorilor, si relatiile dintre producatori si distribuitori. Pe de alta parte, zeci de licee erau perturbate sau blocate ieri, a treia zi de mobilizare contra reformelor guvernului, mobilizare reactivata in siajul ”vestelor galbene”. Sindicate precum Findl le-au cerut liceenilor sa ”mentina presiunea” pentru o intensifica , astazi, printr-o ”mobilizare generala”, mai ales prin blocarea liceelor decat manifestatii de strada. Zeci de licee se afla in ”febra galbena” in toata Franta: la Marsilie, Toulouse, Montpellier, in regiunea pariziana, Bordeaux, Lyon. Cei mai radicali au aprins focuri si s-au ciocnit cu fortele de ordine. Ieri, ministerul Educatiei inregistra perturbari si blocaje in licee si incidente in mai multe academii. Liceenii contestatari si reprezentantii lor sindicali cer abandonul reformei liceelor, bacalaureatului si a formarii profesionale.

Emmanuel, ironizat de Trump

Presedintele SUA vede in miscarea ”vestelor galbene” o validare a politicii sale energetice, asa ca nu a scapat ocazia protestelor din Franta pentru a-l ironiza pe omologul sau Emmanuel Macron. Trump a estimat ca pasul inapoi facut de guvernul francez privind taxele la carburanti ”demonstreaza” ca acordul climatic de la Paris era ”sortit esecului”. ”Sunt fericit ca prietenul meu Emmanuel Macron si manifestantii de la Paris au cazut de acord asupra concluziei la care eu am ajuns in urma cu doi ani”, a postat pe Twitter Trump, ale carui relatii cu presedintele francez s-au racit in ultimele luni.”Acordul de la Paris este fundamental prost pentru ca provoaca o crestere a preturilor energiei pentru tarile responsabile, dandu-le in acelasi timp un cec in alb unora dintre cei mai rai poluatori din lume”, a adaugat liderul de la Casa Alba, care a anuntat la cateva luni de la venirea sa la putere retragerea SUA din acordul de la Paris. Anterior, Trump a lasat sa se inteleaga, nici mai mult nici mai putin ca numele sau era scandat de protestatarii din Paris.

Macron: nu atacati Republica

Presedintele Frantei a cerut ieri fortelor politice, sindicale si patronatului sa ”lanseze un apel clar si explicit la calm”. Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Benjamin Griveaux, seful statului ”a insistat pe faptul ca la ora actuala, unele persoane continua un singur si acelasi obiectiv: atacul asupra Republicii”, Macron denuntand ”tacerea culpabila si oportunismul celor care se dedau la astfel de comportamente”.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger