AcasăNewsFranta ia exemplul Romaniei: Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta

Franta ia exemplul Romaniei: Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta

Fostul sef de stat Nicolas Sarkozy a fost retinut de procurorii OCLCIFF (organ de lupta impotriva coruptiei, infractiunilor financiare si fiscale) din Nanterre (Haut-de-Seine, vestul Parisului) si audiat intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta.

Pentru prima data in istoria celei de-a cincea Republici, un fost sef de stat se regaseste in aceasta situatie.

Ieri dimineata, Nicolas Sarkozy a fost convocat la sediul Politiei Judiciare din Nanterre impreuna cu avocatul sau, Thierry Herzog si doi magistrati ai Curtii de Casatie, Gilbert Azibert si Patrik Sassoust, care au fost retinuti la randul lor luni. Cei patru sunt audiati in cadrul unei anchete vizand ”traficul de influenta”  si ”nerespectarea confidentialitatii unei anchete”.

Campanie electorala pe banii lui Gaddafi

Anchetatorii urmaresc daca Nicolas Sarkozy a incercat, in perioada 2007-2012, sa obtina informatii de la ”un magistrat de rang inalt” despre o ancheta ce-l viza, in schimbul promisiunii ”unui post de prestigiu”, relateaza presa franceza. Procurorii vor sa afle daca fostul sef de stat a fost informat pe cai ilegale de faptul ca este anchetat si interceptat, masura decisa in cadrul altei anchete privind finantarea campaniei electorale din 2007 a lui Sarkozy, traseul banilor ducand la fostul presedinte libian Muammar Gaddafi. De altfel, in 2013, mai multi apropiati ai lui Sarkozy au fost pusi sub ascultare in ”ancheta libiana”, privind sume de ordinul zecilor de milioane de euro. Ancheta sub care se afla fostul sef de stat poate sa-i distruga revenirea in politica, mai ales ca de numele lui Sarkozy s-au legat si alte nereguli cunoscute ca ” afacerea Bettencourt” , ”afacerea Tapie”  sau ”afacerea Karachi”.

author avatar
Tudor Borcea
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger