AcasăNewsFrans Timmermans si respectul pentru un gainar

Frans Timmermans si respectul pentru un gainar

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene simte ca este la un pas de a pierde puterea

Faptul ca este prim-vicepresedintele Comisiei Europene nu-l scuteste pe Timmermans de atacurile presei si de criticile venite din partea politicienilor. Nici nu ar avea cum, din moment ce tupeul il da afara din casa. Am rascolit internetul in speranta ca am sa gasesc ceva semnificativ pentru mandatul care ii va zbura de sub fund in mai putin de doua saptamani. Am crezut ca voi afla o initiativa, macar una singura, care sa fi revolutionat Uniunea Europeana. Efort inutil, nu este nimic consemnat. Sau poate nu m-am priceput eu sa caut unde trebuie.

Prim vicepresedintele Comisiei Europene simte ca este la un pas de a pierde puterea

Cand iti inviti partenerii la masa, dar celor care nu-ti sunt pe plac le pui piedica la intrare sau le iei farfuria din fata, nu inseamna ca ai construit ceva. Dimpotriva. Nu faci altceva decat sa intiparesti mai adanc imaginea unei Europe in care au de castigat doar cei care se pricep la  gainarii.

Piatra din mana

Sigur ca pot fi contrazis, dar asta nu rezolva nimic. Nici macar un alt mandat nu ii mai aduce. Timmermans, de fapt, nu a construit nimic dincolo de discursurile ce se vor pretioase. Chiar daca il deranjeaza, cand isi ia aerul grav de moralist care le stie pe toate, pe mine nu ma convinge ca s-ar pricepe la mai mult decat cotcarii politice. Pozeaza in omul puternic, cu un sprijin de necontestat venit de acasa, dar uita ca in Olanda partidul lui abia a reusit sa incropeasca putin peste sase la suta. Daca acasa nu mai este atat de iubit pe cat i-ar placea sa creada, de ce l-ar iubi Europa? Inclusiv eu, de ce l-as iubi? De pe buzele lui nu am auzit niciodata vreo vorba buna, ci numai critici si amenintari. Nimic din ceea ce s-a infaptuit in Romania, in materie de justitie, nu a fost bun.

Atacurile lui Timmermans i au dat lui Iohannis forta de dezbina Romania in continuare

Si nu poate spune ca nu stia sau nu a inteles, bunaoara, la ce se referea marea potlogarie cu protocoalele secrete incheiate intre SRI si DNA, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si mai stiu eu ce alte institutii. Ba a inteles foarte bine, dar a pretextat ca astea nu sunt chestiuni care sa priveasca in mod special Comisia Europeana. Nu are rost sa insist asupra subiectului, un lucru este limpede. Daca s-ar fi implicat, asa cum ar fi fost firesc, caci de acolo au plecat mai toate relele, nu mai avea cum sa abordeze problema statului de drept si a justitiei independente. Cum ar mai fi putut sa ne mai sparga capul daca renunta la piatra din mana?

Cand nu vezi barna din ochiul tau

De altfel, statul de drept si justitia au fost singurele teme pe care le-a atacat. Le-a abordat cu atata pasiune incat a reusit sa se faca de ras. A vorbit de ordonante pe care guvernul le-ar da, desi acestea nu existau. De atunci au trecut cateva luni, dar Timmermans tot la faza asta a ramas. In schimb, n-a vorbit niciodata despre miliardele de euro de provenienta dubioasa, ca sa nu spun ruseasca, pe care bancile olandeze le-au albit. O afacere de proportii soldata cu un troc intre procurori si bancile care au platit amenzi consistente ca sa scape. Daca s-ar fi intamplat asta in Romania, cam ce ne-ar fi asteptat? Si atunci, despre care stat de drept vorbim, despre ce coruptie, despre ce standarde?

Inapoi la Curte

Amenintarea lui Timmermans ca Romaniei i se va suspenda dreptul de vot este o alta gainarie la care prim-vicepresedintele Comisiei Europene se preteaza. I-a revenit fixatia cu Codul penal si Codul de procedura penala, fara sa tina cont de faptul ca se afla intr-o eroare totala.

Liviu Dragnea l a pus la punct pe cel mai inversunat dusman al Romaniei

Nu vrea sa ia in calcul ca acestea contin articolele modificate si puse in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Nici ca in Romania legile le facem noi, nu el. Nu il intereseaza ca inclusiv Liviu Dragnea a atras atentia ca nici macar o virgula din aceste legi nu iese din cadrul cerintelor europene. Nu, el este preocupat doar de sustinerea camaradului Iohannis, cred ca singurul presedinte din lume care a fost in stare sa trimita inapoi la CCR legile pe care aceasta tocmai le-a validat.

De-a gaia-matu’ cu statul de drept

Cand vorbeste despre statul de drept Timmermans nu vede si boicotul procurorilor. Nu vede cum acestia saboteaza plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin neprezentare la cele mai importante sedinte. Cand a fost vorba de revalidarea lui Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, procurorii au avut grija sa chiuleasca pe capete numai ca sa nu se intruneasca cvorumul. Iar Lucian Netejoru nu a fost impus de cineva anume acolo, ci a fost ales, iar examenul pentru functie l-a promovat cu un calificativ maxim. Bineinteles ca Frans Timmermans nu are timp sa vada cum „Republica procurorilor” isi ranjeste coltii, dar, in schimb, o tine de-a gaia-matu’ cu statul de drept. Dupa cum n-a vazut nici cat de ilegale au fost protestele magistratilor, la care nici macar n-a marait. Dar, pana la urma, ce atata tam-tam cu amenintarile lui Timmermans? Arata mai degraba a gainarie, caci mandatul lui esta ca si incheiat. Nu se stie daca in viitoarea formula a Comisiei Europene va mai prinde macar o strapontina, macar un taburet strecurat langa perete de vreo plasatoare mai miloasa. In rest, respectele noastre, Timmermans. Dar nu mai mult decat ne permite DEX cand dam peste cuvantul „gainar”.

author avatar
Valentin Boeru
2.258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger