AcasăNewsFrankfurter Allgemeine Zeitung: Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, acuzata de plagiat

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, acuzata de plagiat

(foto: facebook)

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a adus in discutie un nou caz de plagiat in Givernul Ponta. Acuzatiile ii sunt aduse Ecaterinei Andronescu, ministrul Educatiei, invinuita ca ar fi copiat mai multe pasaje in lucrarile stiintifice semnate de ea.

(foto: facebook)

Ziarul german se refera la un material publicat in 2003, scris de Aurelia Cristina Nechifor si co-semnat de Ecaterna Andronescu. Articol de cinci pagini din revista “Analytical Chemistry” numit “Synthesis of TBP-Based Ferrofluids“ descrie un experiment al autoarei, doctorand sub indrumarea ministrului Educatiei, Andronescu. S-a descoperit ca parti importante din text au fost preluate din lucrarile altor oameni de stiinta, intre care si Gerard van Ewijk. Articolul a fost inclus in lucrarea de doctorat a Aureliei Nechifor.

Plagiatul a fost descoperit inca din 2006 de o jurnalista romanca, insa ziarul la care lucra i-a cenzurat materialul, ulterior articolul fiind scos si din arhiva online a publicatiei, in urma unei presupuse interventii politice. Jurnalista avea de atunci confirmarea chimistului olandez Gerard van Ewijk de la Universitatea Utrecht care afirma ca o parte a muncii sale a fost copiata si prezentata drept rezultatele cercetarii Aureliei Nechifor.

La inceputul lunii noiembrie, anul acesta, in revista Nature a fost publicat un articol in care jurnalistii criticau sistemul de supraveghere in cercetarea romaneasca. Ei au notat ca ministrul educatiei,  Andronescu,  a girat o cerere de finantare in valoare de jumatate de milion de euro bazata pe plagiat. Totodata ei au mai scris si despre intarzierile ministrului de a cerceta mai multe acuzatii de plagiat, inclusiv pe cea adusa primului ministru Victor Ponta.

In replica Ecaterina Andronescu a declarat: „Eu nu am semnat nimic. Eu, personal, nu am semnat niciunul dintre documentele la care se face referire acolo. In al doilea rand, proiectul acela a fost initiativa unui institut de cerectare, nu a universitatii unde eu eram rector. In al treilea rand, proiectul acela era in domeniul electronicii. Eu sunt chimist si nu pot sa girez continutul din alte domenii. Nu este normal si nici posibil”.

author avatar
Alina Costache
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger