AcasăNewsFrancezii ne imping catre limba engleza!

Francezii ne imping catre limba engleza!

Este binecunoscut faptul ca francezii sunt mandrii de limba lor si ca fac eforturi considerabile pentru promovarea acesteia, prin atragerea, in randul tarilor francofone, chiar si a unor tari a caror lingvistica nu are aproape nici o legatura cu franceza, cum este, de exemplu si cazul  Bulgariei. Cu toate acestea, este de neinteles de ce state care au avut un mare respect pentru limba franceza, cum ar fi Rwanda, au ajuns sa evite sa o mai foloseasca, sau altele, analizand cazul Romaniei, care inca ii acorda o mare atentie, dar sunt totusi impinse sa analizeze oportunitatea promovarii, in continuare, a acesteia!

In cazul Rwandei, in timpul primului sau mandat, presedintele Paul Kagame a declansat o ancheta referitoare la genocidul care a condus la moartea a aproximativ 1 milion de etnici tutsi si hutu, investigatie care, conform oficialilor rwandezi, a scos la lumina implicarea armatei franceze in anumite faze ale acestui masacru. Desigur ca este greu sa luam de bun acest raport, insa este clar ca exista marturiile a 120 de supravietuitori care sustin, printre altele si ca “soldatii francezi au comis numeroase violuri in randul femeilor tutsi….si au lasat militiile hutsi sa omoare supraveituitorii tusti din taberele de refugiati”. Cert este ca, anul trecut, in timpul vizitei istorice pe care a facut-o in Rwanda, presedintele Nicolas Sarkozy a recunoscut ca Franta a facut greseli politice in timpul framantarilor din aceasta tara, ceea ce, insa, nu a diminuat aversiunea pe care au capatat-o rwandezii fata de Franta si fata de limba franceza, dovada fiind ca marea majoritate a cetatenilor acestei tari, vorbitori nativi ai limbii regelui soare, refuza sa o mai foloseasca si au trecut, brusc, la utilizarea limbii engleze. Rwanda s-a transformat din “Pays de Mille Collines” in “The Land of Thousand Hills”, iar aceasta tara, prin istorie stat francofon, a devenit membra a Commonwealth! Limba franceza a fost inlocuita in scoli de cea engleza si peste tot, pornind de la panouri publicitare si pana la semnele rutiere de pe stazi, se poate observa acelasi fenomen, care este doar rodul modului de gandire de tip colonial de care, din pacate, francezii, chiar si cei de rand, nu pot inca scapa.

Si in cazul tarii noastre, daca se continua batjocorirea, de catre mass-media franceza, a tot ceea ce inseamna roman, cum vedem tot mai des in ultimul timp, ajungand sa fim acuzati, mai in gluma, mai in serios, ca invatam franceza in scoli doar pentru a putea cersi mai bine, la Paris, se poate ajunge la o respingere a acestei limbi atat de, inca, indragita in Romania!

author avatar
Silviu Ionescu
915 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger