AcasăNewsFOTO Ce zice moldoveanca Domnica Cemortan despre naufragiul Costa Concordia!

FOTO Ce zice moldoveanca Domnica Cemortan despre naufragiul Costa Concordia!

Tanara Domnica Cemortan ii ia apararea comandantului navei, italianul Francesco Schettino, criticat dur pentru ca se abatuse de la traseu si pentru ca abandonase nava inainte de evacuarea tuturor pasagerilor.

Domnica Cemortan

„Comandantul este unul dintre cei mai buni ai companiei Costa Crociere. Intr-o astfel de situatie, este mai bine sa compatimim o astfel de persoana decat sa o acuzam. Cum poate fi acuzat de incompetenta cand a salvat nu doar nava, ci si peste 4.000 de persoane?”, spune ea.

Dupa ce nava Costa Concordia a lovit stancile pentru ca naviga prea aproape de Insula Giglio, comandantul a decis sa aduca nava la doar cateva zeci de metri de tarm, evitand astfel scufundarea totala a acesteia. Potrivit Corriere della Sera, anchetatorii italieni incearca sa ia legatura cu tanara de 25 de ani, mai ales ca apare si intr-o fotografie facuta in portul Civitavecchia (situat in apropiere de Roma), punctul de unde incepuse croaziera. Procurorii incearca sa verifice unde se afla tanara in momentul producerii impactului.

„Nu am nicio legatura cu capitanul!”

„Ati vazut poza? Vedeti undeva fata de capitan? Poate eu eram cu inca zece persoane la masa. Asa ca acuzatiile sunt nefondate. E aberant ce a scris presa italiana. Eu am cheia de la cabina. Asa ca e fals”, a fost reactia tinerei.

Unii martori sustin ca ea era pe punte alaturi de comandantul Francesco Schettino in momentul in care nava trecerea prin dreptul Insulei Giglio, capitanul alegand traseul cat mai aproape de insula pentru ca de acolo provenea seful ospatarilor, iar comandantul a vrut sa ii faca pe plac acestuia.

„In momentul naufragiului eram pe punte cu capitanul si ati ofiteri. Nu eram la datorie, dar pentru ca vorbesc fluent patru limbi comandantul m-a rugat sa raman acolo pentru a-l ajuta sa transmita un ultim anunt pasagerilor”, a explicat Domnica, asigurandu-ne ca Schettino n-a parasit nava cel putin pana la 23.50, cand i-a ordonat sa se evacueze.

‘Sunt multe detalii care dau dovada ca nu am avut nicio treaba cu capitanul. In caz ca ajung sa fiu interogata de Politia italiana sunt martori ca eram cu prieteni la masa, doar ca acum unul dintre ei este in spital. Asa ca eu sunt foarte calma’, a spus Domnica intr-o discutie pe o retea de socializare.

Clipele de cosmar ale naufragiului

Intr-un interviu acordat PRO TV Chisinau, Domnica Cemortan a declarat ca a implinit de curand 25 de ani si fusese angajata pe vasul de croaziera, dar contractul ii expirase, astfel ca acum se afla in vacanta si isi sarbatorea aniversarea cu colegii.

„Era bezna si frig, Oamenii tipau, erau in stare de soc. Un barbat tinea in brate un copil de trei luni si un alt baietel de 3 ani de mana. Eu il calmam, ii spuneam sa ia cu doua maini copilul mic, deoarece nu era in siguranta. I-am repetat de patru ori, pentru ca nu ma auzea. Am racnit la el, am smuls copilul si i l-am trasmis apoi in barca de salvare”, isi aminteste Domnica. Doua fiare de cateva tone au cazut peste barca in care se afla. Vasul scartaia, plasticul trosnea, oamenii speriati sareau in apa”, isi aminteste Domnica Cemortan despre naufragiul vasului de croaziera Costa Concordia.

„Am aruncat o franghie si am scos un francez din apa rece ca gheata. Un italian striga: «De ce nu plecam?!». I-am explicat ca suntem 30 de pasageri intr-o barca de 150 de persoane. Nu reuseam sa-l calmam, era stresat, impingea lumea”, a mai povestit tanara.

Cel putin 11 persoane au murit si alte aproximativ 20 sunt considerate disparute dupa ce vasul de croaziera Costa Concordia s-a scufundat partial, vineri seara, la cateva zeci de metri de tarmul stancos al insulei italiene Giglio.[nggallery id=202]

author avatar
Ciprian Purice
4.177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger