AcasăNewsFostul manager de la "Malaxa", Florin Secureanu, ajunge in instanta

Fostul manager de la „Malaxa”, Florin Secureanu, ajunge in instanta

Florin Secureanu in custodia DNA, o imagine care le da frisoane pedelistilor

DNA-ul a anuntat, in aceasta prima zi a saptamanii, trimiterea in judecata a unui dosar in care apar mai multe nume din fosta conducere a spitalului „Malaxa”, in frunte cu ex-managerul Florin Secureanu.

Aflat in arest preventiv si acuzat de catre procurorii anticoruptie de luare de mita si delapidare, „5 fapte din care una cu consecinte deosebit de grave”, din cate se mentioneaza in comunicatul DNA, Secureanu va ajunge in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, cei care vor judeca aceasta cauza, alaturi de Margareta Preda, acuzata de complicitate la delapidare, in calitate de director financiar-contabil al spitalului amintit, dar si de Traian -Alexandru Nica. Acesta din urma e acuzat de reprezentantii DNA-ului ca, in calitate de specialist IT in cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” ar fi savarsit fapte de complicitate la delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Totodata, vor ajunge in fata instantei, in acelasi dosar si Paul Stoica, in calitate de sef al Serviciului Tehnic – Administrativ din cadrul Spitalului, dar si Stefan-Lucian Nicolae, in calitate de tehnician administrativ in cadrul aceleiasi unitati spitalicesti, acuzati de complicitate la delapidare si fals intelectual.

Nu in ultimul rand, in cauza de fata vor fi judecati si cinci administratori de firma.

Redam in cele ce urmeaza, integral, precizarile DNA-ului in privinta acuzatiilor trecute in cazul celor 10 acuzati:

„In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

  1. Inculpatul Secureanu Adrian Florin a detinut functia de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucuresti, in perioada 1 aprilie 2007 pana la data de 29 noiembrie 2016.

Dupa numirea in functia de manager, respectiv din anul 2009 si pana la data demiterii acestuia din functie (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput si pus in aplicare mai multe mecanisme prin care si-a insusit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, in cuantum total de 9.144.053,4 lei.

Modalitatile concrete prin care inculpatul Secureanu Florin Adrian a actionat in scopul sus-mentionat au fost diverse.

Pe de o parte, inculpatul Secureanu Florin Adrian si-a insusit sume de bani in numerar din casieria Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, activitate concretizata in perioada 4 mai 2009 – 23 noiembrie 2016, cu justificarea achitarii in numerar a unor bunuri si servicii evidentiate ca fiind livrate/prestate de doua societati comerciale cu comportament fiscal neadecvat.

In realitate, aceste doua societati comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului.

Din probatoriul administrat in cauza s-a retinut ca, in perioada mentionata, in acest mod, inculpatul Secureanu Florin Adrian si-a insusit suma totala de 1.944.537,45 lei.

Pe de alta parte, inculpatul Secureanu Adrian Florin a folosit si alte metode, mai complexe, finalizate cu insusirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitarii altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat institutia spitaliceasca si care s-au dovedit a fi fictive in totalitate.

Astfel, la initiativa si sub controlul inculpatului Secureanu Florin Adrian, la nivelul Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa” au fost create si utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestari servicii si livrari de bunuri cu mai multe societati comerciale.

Pentru a justifica in documentele financiar-contabile ale institutiei publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalti inculpati, angajati ai spitalului, mentionati mai sus, care au avut rol determinant in intocmirea in fals a documentelor de evidenta contabila care sa justifice banii scosi fara drept din patrimoniul spitalului (operatiuni care nu aveau la baza relatii comerciale reale).

In una dintre situatii, inculpatul Ionita Cristian, in calitate de asociat si/administrator al unor societati comerciale, a facturat in mod fictiv bunuri si servicii catre Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” in suma totala de 6.181.863,45 lei, achitata de spital prin virament bancar in conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, sume in cuantum de 5.155.164,83 lei au fost retrase in numerar de catre Ionita Cristian, dupa care au fost remise inculpatului Mesner Mihai (mai putin un comision de 5-10%).

La randul sau, acesta din urma a restituit banii beneficiarului final -inculpatul Secureanu Florin Adrian.

O alta particularitate s-a constatat cu privire la modul de utilizare a fondurilor banesti ale spitalului in relatiile cu societatile comerciale administrate de inculpatii Rasoiu Eugen, Dumitru Eugenia si Trandafir Simona.

Astfel, desi sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri si servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, cosuri de cadouri, s.a.), pentru sine sau pentru apropiatii sai, societatile comerciale au facturat fictiv catre spital, tot la solicitarea expresa a inculpatului, livrari de bunuri si prestari de servicii.

Ulterior au fost intocmite, tot fictiv, documentele justificative care sa creeze aparenta de legalitate si realitate a operatiunilor comerciale respective.

  1. In perioada 20 mai 2011 – 24 noiembrie 2016, pentru a mentine relatiile contractuale dintre Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” si o societate comerciala care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale catre unitatea de spital, inculpatul Secureanu Florin Adrian a pretins si a obtinut de la societatea comerciala in cauza foloase care nu i se cuvin, respectiv achitarea contravalorii unui numar total de 754 prestatii de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion, etc.) in valoare totala de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice a beneficiat in cea mai mare parte inculpatul Secureanu Florin Adrian, dar si apropiati ai sai, prieteni, membri de familie, medici si alti angajati ai Spitalului clinic N. Malaxa.

Toate pachetele turistice au fost achizitionate prin intermediul aceleiasi agentii de turism, inculpatul Secureanu Florin-Adrian fiind cel care decidea continutul pachetului, cand si unde urma a fi efectuata deplasarea, persoanele participante.

Serviciile turistice au constat in achizitionarea de bilete avion, cazare, inchirieri auto, mic dejun, s.a., iar destinatiile au fost variate, atat in tari din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franta, Elvetia, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelanda, dar si in orase din Romania.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din Bucuresti s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 9.144.053,4 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza”.

sursa foto: romaniatv.net