AcasăNewsFostul judecător Ion-Tudoran, deconspirat de ordinele de zi pe unitate ale UM...

Fostul judecător Ion-Tudoran, deconspirat de ordinele de zi pe unitate ale UM 02544

Secretar de stat MApN,  Tudoran a avut cartea de muncă la unitatea militară folosită în anii 2000 de SIE pentru operațiuni financiare

Documente incendiare arată că fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran nu a fost numit politic în anul 2000 în funcția de secretar de stat la MApN, ci a fost transferat prin Ordin de Zi pe Unitate (OZU) emis de UM 02544 București. Adică unitatea militară ce s-a ocupat mulți ani de operațiunile financiar-logistice ale SIE. 

Detașat secretar de stat la MApN între 28.09.1999-12.01.2001, controversatul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a fost atunci artizanul unor afaceri imobiliare de proporții ce vizau terenurile Armatei. Potrivit planurilor lui Ion-Tudoran, MApN urma să piardă o suprafață de 4,8 hectare de teren amplasat în București, în cartierul Drumul Taberei din sectorul 6. Deosebit de valoros, terenul urma să dispară din proprietatea Armatei prin operațiuni succesive de concesionare și vânzare, dezvăluie o investigație newsweek.ro.

Era exact perioada în care se realizau marile tunuri imobiliare cu pământurile Ministerului Apărării, așa cum a fost și cazul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali și Armată. Atunci, pentru 21,5 hectare cedate în comuna Ștefănești din Argeș, Becali a primit de la MapN-ul condus de Ion-Tudoran o suprafață de 20,9 hectare în zona Pipera-Băneasa din București. Culmea este că deși Ion-Tudoran și Gigi Becali se știau, fiind vechi parteneri de jocuri de noroc găzduite de prietenul comun Florin Pârvu zis „Chinezu”, ancheta și dosarele penale declanșate în cauză ar fi pornit de la ….Ion-Tudoran.

Tudoran promovează și semnează concesionarea a 4,8 ha de teren aparținand Armatei

Tranzacția imobiliară cu cele 4,8 hectare deținute de Armată în București, în cartierul Drumul Taberei, a fost asumată în nume personal de secretarul de stat Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Cu suficiente cunoștințe juridice, Ion-Tudoran și-a mascat interesul personal și a reușit atunci să penetreze și să convingă Ministerul Apărării și Guvernul să promoveze și adopte o Hotărâre prin care să se cedeze suprafața de 4,8 hectare. Spolierea Armatei de terenul amplasat la intersecția străzilor Drumul Taberei – Brașov urma să se facă în doi pași. Inițial, să se realizeze o concesionare, apoi să se semneze vânzarea. Simplă, conținând doar două articole, Hotărârea ce dădea dreptul Armatei să concesioneze cele 4,8 hectare de teren a fost promovată la data de 13 ianuarie 2000. În locul ministrului Apărării, documentul a fost semnat „pentru” chiar de secretarul de stat Ion-Tudoran. Hotărârea a primit numărul 16/2000 și a fost publicată de Guvern la data de 18 ianuarie 2000. Primul pas al afacerii ciudate prin care Armata se erija în agent imobiliar era asigurat. Căci, așa cum arată documentul, conducerea MApN asigurată de Corneliu Bogdan Ion-Tudoran se îngrijea atunci să gestioneze cap-coadă toată afacerea. „Ministerul Apărării Naționale, în calitate de concedent, va elabora instrucțiunile privind organizarea și desfășurarea procedurii de licitație, precum și proiectul contractului-cadru de concesiune”, se enunța în Hotărârea promovată, semnată și asumată de Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Adică în loc să se ocupe atunci de înzestrare, Armata începea să fie un agent imobiliar.

Concesiunea s-a transformat în vânzare

Schimbarea din martie 2000 a ministrului Victor Babiuc cu Sorin Frunzăverde părea că năruie planul secretarului de stat Ion-Tudoran. Dar nu a fost așa. Din contră. Retrogradat din data de 28.07.2000 în funcția de subsecretar de stat, Ion-Tudoran s-a descurcat. Cum-necum, el l-a convins pe noul ministru, Frunzăverde, să promoveze în Guvern o nouă hotărâre privind același teren al Armatei din Drumul Taberei. Doar că de această dată afacerea era „pe față”. Armata nu mai închiria terenul, ci voia să îl vândă! Așa cum o arată textul Hotărârii 1101/2000 promovată la data de 8 noiembrie 2000, decizia clară era de „vânzarea prin licitație publică, organizată potrivit prevederilor legale, a terenului proprietate privată a statului, aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situat în municipiul București, la intersecția străzilor Drumul Taberei și Brașov, sectorul 6, în suprafață de 48.736 m2, identificat potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”. Pentru a-l convinge pe premierul de atunci, Mugur Isărescu, să semneze, angajamentul era că banii obținuți pe teren vor fi bine chibzuiți: „Sumele obținute din valorificarea terenului vor fi reținute integral de Ministerul Apărării Naționale ca venituri extrabugetare și se vor utiliza pentru finanțarea cheltuielilor materiale și de capital”.

Afacerea cu terenurile Armatei, anulată de Cabinetul Năstase

În 28 decembrie 2000 la Palatul Victoria se instalează însă Cabinetul condus de Adrian Năstase. Secretarul de stat de la MApN Corneliu Bogdan Ion-Tudoran încearcă din răsputeri să își păstreze funcția și caută prietenia prietenilor lui Năstase. Se află însă de afacerile imobiliare pe care intenționa să le facă cu terenurile Armatei și la data de 12 ianuarie 2001 Ion-Tudoran este destituit. Se întoarce la Curtea de Apel București pentru a împărți din nou dreptatea în procesele penale. În urma sa, noua conducere a MApN (George Maior  – secretar de stat) ia o decizie radicală. La data de 7 iunie 2001 se promovează în Guvern o nouă hotărâre prin care se abrogă Hotărârea 1101/2000 privind aprobarea vânzării unui teren proprietate privată a statului, aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Adică terenul pe care pusese ochii Ion-Tudoran.

 

Corneliu Bogdan Ion-Tudoran – cadru militar al MApN sau SIE?

Un aspect deosebit de interesant ce reiese, colateral, din afacerea terenurilor Armatei scoase la mezat de Ion-Tudoran îl constituie încadrarea acestuia la locul de muncă. Carnetul de muncă indică faptul că judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran nu a fost numit politic, așa cum este firesc, în funcția de secretar de stat la MApN. Ci detașat de la Curtea de Apel la UM 02544. La data de 28.09.1999 maiorul Turcu Constantin a fost cel ce i-a operat în cartea de muncă transferul la UM 02544, unitate cunoscută ca fiind Direcția Financiară a Ministerului Apărării, însă fiind încadrată ca prestatoare de servicii cel puțin până în anii 2000 și pentru Serviciul de Informații Externe. Potrivit dezvăluirilor făcute de ziaristul Radu Tudor, UM 02544, Directia Financiara a MApN, a derulat mulți ani operațiuni financiar-logistice și de achiziții pentru SIE, existând în acest sensat un protocol între MApN si SIE.

Plantarea lui Ion-Tudoran la MApN s-a făcut în regim strict militar. La 28.09.1999 el a preluat funcția de secretar de stat la Armată nu prin decizia primului ministru de atunci, Mugur Isărescu, ci prin OZU – Ordin de Zi pe Unitate – nr 206/1999 emis de UM 02544 București. Și majorarea de salariu a lui Corneliu Bogdan Ion-Tudoran din data de 1.05.2000 s-a făcut tot prin Ordinul de Zi pe Unitate nr 98/2000 emis de UM 02544. La fel și retrogradarea ca subsecretar de stat, dar și eliberarea din funcție.

Conform legii, numirile și destituirile secretarilor si subsecretarilor de stat se operează prin decizie a primului ministru. Numai în cazul lui Ion-Tudoran s-a procedat în regim militar, prin ordin de zi pe unitate. Marea întrebare, având în vedere faptul că UM 02544 a operat și pentru SIE, este cea privind încadrarea corectă în muncă a lui Ion-Tudoran. Judecător sau cadru militar? Căci dintr-un simplu muncitor necalificat angajat în 1975 la Direcția de Drumuri si Poduri Craiova cu grupa 1/B, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a ajuns încet-încet să coordoneze activitatea Curții de Apel din funcția de vicepreședinte.

Important de reținut este și faptul că numele judecătorului Ion-Tudoran apare în alte documente ca fiind sursa unor informații despre unii colegi de breaslă, așa cum a fost cazul judecătoarei Sofica Dumitrașcu. 

Judecătorul a fost arbitrul partidelor de jocuri de noroc Gigi Becali-Florin Chinezu

Încadrarea în regimul militar la UM 02544 permite și susține ipoteza apartenenței lui Bogdan Ion-Tudoran la serviciile secrete, mai ales SIE. Dovadă sunt ordinele de zi pe unitate. În lumina dezvăluirilor privind afacerea cu terenul de 4,8 hectare este plauzibilă și ipoteza că Ion-Tudoran a fost cel ce a inflamat autoritățile cu privire la transferul dintre Armată și Gigi Becali.Pentru că nu era parte în afacere, deși își dorea și el să primească un teren în Pipera-Băneasa, secretarul de stat Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a raportat totul despre afacerea încheiată atunci de ministrul Victor Babiuc cu Gigi Becali.

Sifonul din dosarul MApN – Becali

Informații provenind din zona Autovit nu doar că susțin, dar dovedesc faptul că judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran s-a plasat informativ lângă Gigi Becali. Iar lucrurile au degenerat pe măsura caracterului și a nevoilor materiale ale judecătorului angajat la UM02544. Prieten cu Florin Pîrvu zis Chinezu, Ion-Tudoran a fost în centrul marilor partide de jocuri de noroc în urma cărora Gigi Becali a fost fraierit, înșelat în cel mai direct mod. În 2001, la o partidă de jcouri de noroc, Becali a pierdut impresionanta sumă de 4 milioane de euro în fașa lui Florin Pîrvu. Antipatia lui Corneliu Bogdan Ion-Tudoran față de Gigi Becali era declanșată de mulți ani de la un simplu fapt: la o întâlnire la un restaurant, Becali s-a ridicat și a plecat fără să se ocupe să achite masa la care consumase și Tudoran. Ceea ce l-a determinat pe judecător să jure că o să îl învețe minte.

 

author avatar
Andrei Coman