AcasăNewsFostii proprietari, despagubiti in sapte ani. Impozit de 85% pe veniturile din...

Fostii proprietari, despagubiti in sapte ani. Impozit de 85% pe veniturile din drepturi litigioase

Proiectul de lege privind retrocedarea proprietatilor nationalizate prevede  acordarea de despagubiri in natura sau in bani, precum si un impozit de 85% pentru veniturile obtinute de samsarii de case.

Premierul Victor Ponta sustine ca noua lege, pe care Guvernul are intentia sa o promoveze in Parlament prin asumarea raspunderii, este un act normativ care ii va nemultumi profund pe samsarii de case nationalizate.

Victor Ponta sustine ca statul va retroceda casele nationalizate in natura, acolo unde va fi posibil

„Samsarii sunt cei care au gasit tot felul de fosti proprietari, le-au luat drepturile, le-au fost cesionate drepturile prin tot felul de metode, unele legale, altele ilegale, si ne-am trezit ca le-am tot restituit o multime de bani si de imobile, desi nu aveau niciun drept”, a declarat Ponta. Legea prevede restituirea in natura – unde este posibil – a imobilelor nationalizate de catre comunisti, in primii doi ani de la intrarea in vigoare a actului normativ. Daca nu se pot restitui imobilele, se trece la despagubirea in bani, pe o perioada de sapte ani. De acest regim de despagubiri vor beneficia si cei care au cumparat drepturile litigioase de la proprietari, insa, spre deosebire de acestia, samsarii de case vor plati un impozit de 85%. Aceasta deoarece se considera ca au efectuat un act comercial, care trebuie taxat. Si fiindca veni vorba si de adevaratii proprietari, nici acestia nu se vor muta prea repede in casele restituite in natura.

Amanare pentru 20 de ani

Proiectul prevede ca toate cladirile care vor fi retrocedate in natura, dar care in acest moment sunt folosite ca scoli, spitale sau institutii de cultura, sa fie retrocedate cu obligatia ca timp de 20 de ani sa isi pastreze destinatia actuala. Proprietarii care nu au aceasta „bafta” si nu-si primesc imobilele in natura pot accepta fie bani, fie suprafete de teren aflate in proprieatea statului sau a primariilor.

author avatar
Arpad Dobre
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger