AcasăNewsFosti mercenari Blackwater, vinovati pentru moartea a 14 civili irakieni

Fosti mercenari Blackwater, vinovati pentru moartea a 14 civili irakieni

Nicholas Statten a spus, inaintea masacrului, ca vroia sa omoare cati irakieni poate pentru a se razbuna dupa 11 septembrie.

Patru fosti mercenari ai firmei private de securitate americane Blackwater au fost gasiti, miercuri, vinovati de uciderea a 14 irakieni in 2007.

Nicholas Statten a spus, inaintea masacrului, ca vroia sa omoare cati irakieni poate pentru a se razbuna dupa 11 septembrie.

Nicholas Slatten  a fost gasit vinovat de asasinarea unui civil irakian, in timp ce ceilalti, Paul Slough, Evan Libery si Dustin Heard, au fost gasiti vinovati de uciderea a 13 persoane, in timp ce anchetatorii irakieni spun ca cei patru ar fi omorat 17 persoane. Angajatii Blackwater erau insarcinati cu securitatea unui convoi diplomatic american in 16 septembrie 2007 in Bagdad. In piata Nisour, mercenarii au deschis focul, ucigand 14 persoane (17, potrivit irakienilor) si ranind alti 18 oameni. Potrivit procurorului Anthony Asuncion, ”victimele nu erau tinte legitime si nu reprezentau niciun pericol”. Cei patru se afla in arest, asteptand verdictul. Statten risca pedeapsa pe viata, dar procurorii trebuie sa convinga instanta ca a actionat cu premeditare. Inaintea masacrului, el a spus apropiatilor ca vroia ”sa omoare cati irakieni poate pentru a se razbuna dupa 11 septembrie”, potrivit documentelor judiciare. Societatea Blackwater, a carei licenta in Bagdad a fost revocata, a fost rebotezata XeServices, in 2009, apoi Academy, in 2011. Dupa venirea lui Barack Obama, in 2009, Departamentul de Stat a anulat contractual cu aceasta.

author avatar
Tudor Borcea
747 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger