AcasăNewsFosti agenti americani au recunoscut sediul ORNISS drept inchisoarea CIA din Romania

Fosti agenti americani au recunoscut sediul ORNISS drept inchisoarea CIA din Romania

Fosti agenti CIA au recunoscut cladirea ORNISS drept centru in care s-au aflat in 2003 in Bucuresti, potrivit reportajului prezentat de postul ARD, televiziunea publica germana, unul dintre acestia descriind subsolul acestei cladiri unde se aflau celule cu prizonieri.

Reporterii emisiunii Panorama, difuzata de postul public din Germania, ARD, spun, in material ca, impreuna cu AP, au primit informatia de la o sursa ca o inchisoare a CIA s-ar fi aflat in sediul ORNISS din Bucuresti. „Oficial, cladirea nu poate fi fotografiata nici macar din afara, astfel ca am filmat pe ascuns”, spune jurnalistul de la Panorama, reportajul prezentand imagini ale cladirii ORNISS facute din masina.

Cei de la emisiunea Panorama s-au deplasat apoi in Statele Unite, unde spun ca au discutat cu fosti agenti CIA care au lucrat in Bucuresti. „Le punem fotografiile in fata: din 60 de cladiri diferite din Bucuresti, toti cei intrebati au identificat sediul ORNISS. Da, aici au fost incepand cu 2003”, precizeaza reporterul.

Potrivit reportajului prezentat de Panorama, unul dintre fostii agenti CIA a acceptat sa ofere detalii despre vizita sa la Bucuresti. „A trecut cu masina prin fata cladirii centrale a ORNISS, apoi si-a amintit ca a virat dupa aceasta cladire, spre poarta bine pazita, unde a fost oprit. Agentul CIA a avut voie sa intre cu masina in curtea interioara. De acolo, a intrat intr-o alta cladire, controlata de americani. Isi aminteste ca era o scara care ducea spre subsol, unde sunt celulele cu prizonieri. Din amintirile sale, in fiecare celula erau un ceas si o sageata pictata pe podea”, potrivit reportajului.

Reporterii de la Panorama spun ca unul dintre cei care ar fi fost dusi intr-una din celulele din sediul ORNISS este teroristul Abdelrahim Al-Nashiri. Ei au intervievat-o, la New York, pe sotia acestuia. „Diferite surse publice au intarit faptul ca o inchisoare CIA a fost in Romania si ca sotul meu a fost tinut acolo”, a spus femeia, care face referire la un document oficial potrivit caruia sotul sau „a fost torturat si amenintat cu executarea”.

„A fost dezbracat total si legat la ochi, l-au amenintat cu o masina de gaurit si i-au tinut o arma la cap. A fost tinut intr-o astfel de pozitie pana cand bratele aproape ca i-au cedat (…). L-au amenintat ca-i vor viola mama. Toate aceste metode sunt descrise in documente oficiale ale guvernului american”, mai spune femeia.

Reporterii de la Panorama l-au intervievat de asemenea pe Dick Marty, fostul raportor CoE in dosarul presupuselor inchisori CIA. Acesta confirma existenta unor inchisori CIA in Romania.

Reprezentantii ORNISS au reactionat, joi, la cele mai recente informatii privind functionarea inchisorilor CIA in Romania, aratand ca, de la sfarsitul anului 2002, cladirea in care se presupune ca ar fi existat aceste inchisori a servit in exclusivitate ca sediu al institutiei si nu ca un centru de detentie.

„Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a fost infiintat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta din noiembrie 2002.

 

author avatar
Ciprian Purice
1.202 afisari

2 COMENTARII

  1. imi aduc aminte,ca [e langa giurgiu nord,a existat o constructie de tip baraca in care stateau cateva sute de arabi,pe care ii pazeau jandarmii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger