AcasăNewsFosta RDG, terapie pentru Alzheimer

Fosta RDG, terapie pentru Alzheimer

Cârmaciul Germaniei socialiste a lăsat amintiri de neuitat

Margit Hikisch are 88 de ani si este una din locatarele caminului de batrani Alexa din Dresda. Isi aminteste perfect de fostul lider comunist Erich Honecker si chiar de Adolf Hitler. Angela Merkel? ”Cine e femeia asta?”

Cârmaciul<br >Germaniei<br >socialiste<br >a lăsat<br >amintiri<br >de neuitat

Pentru a-i ingriji pe bolnavii atinsi de dementa senila sau de Alzheimer, caminul Alexa a pus in practica o terapie inedita: nostalgia dupa viata din fosta Republica Democrata Germana. Caminul, institutie privata, s-a dotat cu doua ”sali de amintiri” unde absolut toate obiectele amintesc de traiul din RDG din perioada 1960-1970. ”Cei mai frumosi ani”, spune Margit, fosta angajata la o banca, care afirma ca aceasta masina a timpului ii face bine. ”Hitler era un nebun car

e ne-a provocat suferinta in razboi si dupa dar, in RDG, traiul s-a imbunatatit progresiv, spune octogenera, desi exista Cortina de Fier. In ”sala amintirilor” se afla inclusiv portrete ale lui Honecker, replici ale magazinelor ”Intershop” de altadata dar si fond sonor din ”epoca de aur”.  Directorul caminului, Gunter Wolfram, asigura ca aceasta terapie cu simboluri comuniste permite bolnavilor sa-si recupereze o parte din capacitatile cognitive, ”obiectele legate de o perioada precisa putand declansa puternice emotii care ne intereseaza pe noi pentru ca emotiile joaca un rol decisiv in tratament”. ”Am vazut pacienti care au iesit din letargie si care au fost capabili sa se hraneasca, sa mearga singuri la toaleta sau sa fie mai interesati cu ceea ce se petrece in jurul lor”, afirma Wolfram.

Findamente stiintifice serioase

Andreas Kruse, directorul departamentului de gerontologie al universitatii din Heidelberg, care nu are legatura profesionala cu caminul Alexa, estimeaza ca demersul empiric al lui Wolfram are un fundament stiintific. Dar Kruse, care a facut studii pe persoane varstnice care au scapat de Holocaust sau pe fosti disidenti sovietici, are temerea ca aceasta expunere repetata la trecut ar putea reinvia vechi traume. ”Regimurile totalitate pot marca indivizii toata viata” Gunther Wolfram, care a crescut in RDG, stie foarte bine ce-a insemnat dictatura est-germana, STASI, lipsurile, izolarea. ”Am dorit mai degraba sa recreem bucati din viata acestor pacienti, cu obiecte care pot declanta asocieri pozitive, si sa refacem spiritul unei coeziuni sociale care exista intr-o sociatate care a fost privata de multe lucruri”, precizeaza directorul caminului.

author avatar
Catalin Dumitrescu
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger