AcasăNewsFost presedinte ANPDC: ”Familia trebuia luata de politisti, nu copilul”

Fost presedinte ANPDC: ”Familia trebuia luata de politisti, nu copilul”

Pe langa Sorina, in Romania sunt 19.000 de copii dati la asistenti maternali

Cea mai mare greseala a autoritatilor in cazul fetitei adoptate de o familie din Statele Unite a fost aceea ca nu au fost arestati asistentii maternali care detineau copilul ilegal, sustine Bogdan Panait, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Acesta mai spune ca interdictia de a parasi tara impusa familiei adoptive va avea consecinte grave asupra imaginii Romaniei si ca sigur Ambasada SUA va avea o reactie in acest caz.

Pe langa Sorina in Romania sunt 19000 de copii dati la asistenti maternali

Cazul Sorinei din Baia de Arama, fetita de opt ani adoptata de o familie de romani stabiliti in SUA si luata cu forta de la asistentii maternali, a creat o adevarata isterie mediatica si reactii de indignare in randul opiniei publice. Astfel, un gest cat se poate de nobil al unor romani de a infia un copil rom pe care nimeni nu vroia sa-l adopte i-a transformat, peste noapte, in niste monstri, descurajand definitiv orice intentie a cuiva de a se mai incumeta sa adopte vreun copil din Romania. Modul in care au procedat autoritatile, in special Procuratura, a fost, fara indoiala, unul catastrofic. ”Eu cred ca nu avea ce sa caute procurorul acolo. Pe de alta parte familia trebuia chemata la tribunal imediat ce i s-a desfacut contractul de munca sau autoritatea publica din Baia de Arama trebuia sa-i cheme si sa le spuna ca sunt pasibili de pedeapsa daca refuza sa dea copilul. In momentul in care nu au raspuns la chestia asta, nu au mai dus copilul la scoala, atunci trebuia sa fie ei luati, din punctul meu de vedere, ca asa se procedeaza si afara, vin cu politia dupa ei, mai ales ca era o comunitate care lucra impreuna. Parintii ar fi trebuit sa fie luati, pentru ca ei detineau copilul in mod ilegal, dupa aceea, sigur, copilul avea nevoie de consiliere si de reintegrare in familie. Daca s-a facut totusi o descindere de genul acesta trebuia pentru parinti, pentru familie, nu pentru copil. Copilul nu trebuia supus la trauma asta”, ne-a declarat Bogdan Panait, fost presedinte al ANPDC si fost sef al Oficiului Roman pentru Adoptii. Acesta mai spune ca ne-am facut de ras si ca presa internationala va vui pe tema aceasta. ”Este o incalcare a dreptului familiei care a obtinut copilul in mod legal sa paraseasca tara. E normal ca pana nu se lamureste sa nu plece din tara, dar pe de alta parte este totusi o masura radicala care va crea foarte multe probleme. O sa aiba reactie si Ambasada Statelor Unite, sunt convins, pentru ca sunt cetateni americani si sunt impiedicati sa plece”, a mai precizat Bogdan Panait.

Care este miza?

Sumele pe care le primesc asistentii maternali sunt cat se poate de graitoare pentru a intelege motivatia acestora. Astfel, pentru un copil fara probleme de sanatate asistentul maternal primeste de la stat, lunar, 2.650 de lei, daca are peste doi ani, si 2.800 de lei, daca are peste trei ani. Daca un copil are mici probleme de sanatate, asistentul primeste 3.500 de lei, daca are un handicap usor, suma creste la 4.000 de lei, iar pentru doi copii cu handicap, asistentul maternal incaseaza 5.100 de lei lunar. In plus, orice cheltuiala legata de sanatate, de la ochelari pana la stomatolog este suportata de stat. ”Cat am fost la Oficiul pentru Adoptii am avut vreo 5 adoptii internationale si toti erau copii romi, care fusesera refuzati. Au venit familii de romani, familii mixte si i-au adoptat. O familie de asistati social nu poate sa adopte, chiar daca pare cruda ideea asta. Cei care au iesit in strada erau tot asistenti maternali. Sunt multe cazuri in care asistentul maternal da in judecata directia de asistenta sociala daca declara copilul adoptabil. Sistemul trebuie regandit, ca este scapat de sub control de multa vreme”, a afirmat Bogdan Panait.

Asistentul maternal, cea mai mare trauma pentru copil

Fostul presedinte al ANPDC ne spune ca sistemul de asistenta maternala este prost gandit si ca un copil nu ar trebui sa stea mai mult de doi ani la un asistent. ”Stand la asistentul maternal pe o perioada de peste sase ani, se rupe legatura cu familia, iar el, pe undeva, pe la varsta de 10-13 ani, cand realizeaza ca de fapt familia nu este familia lui, ci e o familie care e platita sa aiba grija de el are o mare trauma si de foarte multe ori copilul pleaca din nou in centrele de plasament. Marea greseala a ANPDCA, si am ramas stupefiat, este sa considere ca asistenta maternala este familie substitutiva, ceea ce este o enorma greseala, ca sa nu zic altceva, o enorma confuzie, habar nu au ce inseamna familia substitutiva. In momentul de fata cei peste 50.000 de copii care sunt in sistemul de asistenta sociala, aproape 4.000 sunt adoptabili sau in proces de a fi declarati adoptabili si ceilalti au reintegrare in familie, stau unii pana la 26 de ani, unii ies din sistem si nu au avut niciodata o familie, dar ei au reintegrare in familie”, ne-a precizat Bogdan Panait. Solutia, sustine acesta, ar fi serviciile, inclusiv in comunitate, centre de zi, care sa-i ofere posibilitatea copilului fie sa stea in familie, fie in centre de plasament de tip familial.

Dosar penal deschis procurorilor de caz

Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie a deschis un dosar penal procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, ce are ca obiect cercetarea imprejurarilor in care fetita de opt ani a fost luata cu forta de la asistentii maternali, a informat procurorul general interimar Bogdan Licu. ”Regret si mi-am cerut scuze pentru ca am asistat la asa ceva, nu e permis, nu voi tolera niciodata asa ceva. E o ancheta in curs, de vineri s-a inregistrat un dosar penal in rem. Din punctul meu de vedere, asemenea gesturi, asemenea situatii nu mi-as dori sa mai vad niciodata in Romania. Ne intereseaza ca Sorina sa fie bine”, a declarat Ana Birchall, ministrul Justitiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger