AcasăNewsFortele speciale ale NATO se instaleaza in Romania

Fortele speciale ale NATO se instaleaza in Romania

Prezent la Global SOF Symposium Europe (un summit privind fortele speciale) ambasadorul american, Hans Klemm,a anuntat infiintarea unui centru de antrenament al fortelor special NATO pe terioriul Romaniei.

Militarii comandourilor NATO se vor antrena pe teritoriul tarii noastre

Totodata, Klemm a apreciat ca transformarea Fortelor pentru Operatii Speciale din Romania „a fost impresionanta si devine rapid un model de cum poti aplica abordarea guvernamentala pentru a crea capabilitati pentru Operatii Speciale, ce raspund nevoilor de securitate nationala”.

Rambo, varianta romaneasca

Ambasadorul a adaugat ca Fortele pentru Operatii Speciale romane „au creat o solutie, au obtinut aprobare guvernamentala, inclusiv amendarea legislatiei si au inceput executia proiectului in mai putin de un an”. Astfel, a afirmat Klemm, cu asistenta din partea generalului-maior Mark Schwartz (comandantul Comandamentului Fortelor pentru operatii speciale americane in Europa — n.r.) si a comandamentului de Operatii Speciale din Europa, Romania a creat legislatia pentru stabilirea unui Comandament de Operatii Speciale si a unui Comandament de Exercitii Comune de Operatii Speciale.

Cine sunt SOF

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, si in Armata Romana s-a pus problema infiintarii unei structuri pentru operatiuni speciale. Ideea s-a concretizat doi ani mai tarziu, Batalionul 1 Operatiuni Speciale fiind oficial infiintat la 1 martie 2003. Pregatirea initiala s-a desfasurat in anii 2003-2004, cu instructori americani. Armata Romana are o singura unitate SOF – Batalionul 1 Operatiuni Speciale „Vulturii”, iar cei mai multi dintre luptatorii acesteia au fost cooptati de la parasutisti sau de la cercetare. Fortele pentru Operatiuni Speciale (SOF) sunt elita Armatei Romane. Din zece militari de cariera care incearca sa devina membri ai Fortelor pentru Operatiuni Speciale, doar unul reuseste. Scoala de Aplicatie a SOF e localizata in apropiere de Buzau si este „camuflata” intr-o unitate de parasutisti.

Sagetile si pumnalul

Scoala poarta numele lui Grigore Bastan, cetatean de onoare al Buzaului, inventatorul unui tip de parasuta ce-i poarta de asemenea numele. Unitatea de la Buzau a fost initial scoala de aplicatie pentru parasutisti. Dupa infiintarea fortelor speciale, in anul 2003, a devenit Scoala de Aplicatie a Fortelor pentru Operatiuni Speciale „Grigore Bastan”. „Nu vii la mine sa inveti sa tragi cu pusca – eu te invat sa tragi mai bine, si cu un alt tip de arma. Nu vii la mine sa inveti sa pui bocancii in picioare – eu te invat sa mergi eficient” – spune unul dintre instructorii care nu-si dezvaluie identitatea. Simbolurile clasice ale SOF sunt sagetile si pumnalul.

author avatar
Catalin Dumitrescu
3.815 afisari

3 COMENTARII

  1. VIN SA AJUTE POPORUL ROMAN SA SCAPE DE MAFIOTII SI BANDITII CARE AU CAPTURAT TARA DUPA LOVITURA DE STAT DIN 1989 SI SA SE FINALIZEZE CERCETARILE PENALE IN DOSARUL ASA ZISEI REVOLUTII.

  2. Dimpotriva,acesti militari pregatiti special,vin in colonie sa apere mafia statala,mai ales cea din justitie,pentru a stoarce cat mai multe miliarde pentru inarmare si peschesuri grase.Din text rezulta ca intre 1989 si 2003 colonia nu a mai avut detasamente cu pregatire speciala,pana in 1989 existau astfel de formatiuni in ministerul de interne si mapn.Sunt tot trupe de ocupatie,insa nu au acelasi rol pe care l-au avut trupele plecate in 1958,nu se pot compara,sa speram ca totul va fi bine si ne vor ajuta cu ceva.

    • Mai nene, esti dus rau cu pluta. Daca este sa o luam pe linia asta, atunci cu siguranță, mafia statala (aici ai nimerit-o cu denumirea), este in mod sigur aparata si stimulata de „regimul putinist” de la Moscova. Rusii au cautat cu disperare in ultimii 50 ani sa controleze si sa destabilizeze Romania. Guvernul lui Dragnea, face exact ce le trebuie lor, prin atacul asupra justitiei si protejarea coruptilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger