AcasăNewsForta de reactie rapida a NATO, mult prea lenta pentru Rusia

Forta de reactie rapida a NATO, mult prea lenta pentru Rusia

Alianta se misca mai incet decat trupele lui Vladimir Putin

Capacitatea de implementare a noii forte de reactie rapida a NATO, testata in Polonia, este insuficienta in fata unei reactii rusesti, indica The Sunday Times.

Alianta se misca mai incet decat trupele lui Vladimir Putin

Astfel, fortele Aliantei au nevoie de o luna pentru a implementa 30.000 de militari in Europa de Est. De partea sa, Rusia a reusit in 24 de ore sa deplaseze pana la 100.000 de soldati cu echipamentele de rigoare, in cursul unor manevre realizate luna trecuta, arata Sputnik. Manevrele din Polonia implica peste 2.000 de soldati din noua tari NATO. ”Exercitiul Noble Jump a fost conceput pentru a testa pregatirea trupelor NATO si a de supraveghea ca aceste proceduri vor fi eficiente in caz de veritabila criza. Sper ca aceasta zi nu va veni dar misiunea noastra este de a fi mereu pregatiti pentru a apara popoarele, teritoriile si valorile Aliantei”, a declarat comandantul suprem al fortelor aliate in Europa, generalul Philip Breedlove. Pentagonul a informat ca are intentia de a deplasa in Europa de Est armament greu necesar echiparii a 5.000 de soldati si crearea unei forte mobile de 30.000 de soldati, capabila sa fie rapid trimisa in tarile baltice, Polonia, Romania sau in Bulgaria, in caz de ”agresiune rusa”. „Intarirea fortelor noastre de interventie este un element cheie al efortului global al NATO pentru a se adapta la provocarile de securitate emergente”, a indicat Breedlove.

General rus: Vom fi nevoiti sa ripostam

Planul Washingtonului de a trimite armament greu la frontierele Rusiei ar fi cel mai agresiv de la Razboiul rece incoace iar Moscova ar fi nevoita sa riposteze prin consolidarea propriilor forte, a declarat, ieri,  un oficial rus al Apararii, informeaza Reuters. ”Rusia nu va avea alta optiune decat sa-si intareasca fortele si resursele pe plan strategic in est”, a declarat pentru Interfax generalul Iuri Iakubov. Acesta a spus ca raspunsul Rusiei ar include si accelerarea deplasarii de rachete Iskander in Kaliningrad, enclava ruseasca langa Polonia si Lituania si suplimentarea fortelor rusesti in ex republica sovietica Belarus. ”Suntem liberi sa organizam masuri de retorsiune pentru a consolida frontierele noastre occidentale”, a continuat Yakubov. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat sa comenteze cu privire la planurile Pentagonului, invocand lipsa oricarui act oficial din partea guvernului Statelor Unite.

Rusia va crea un tun cu microunde impotriva dronelor

Rusia a pus la punct un tun cu microunde capabil sa scoata din functiune componentele radio-electronice ale dronelor, avioanelor si ogivelor armelor de inalta precizie, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant al Consortiului constructorilor rusi de instrumente de precizie, OPK, informeaza RIA Novosti. Acest dispozitiv poate fi montat pe platforma sistemelor de rachete sol-aer Buk, avand o raza de actiune de peste zece kilometri. Montat pe o platforma speciala, tunul poate opera la 360 de grade.

 

author avatar
Tudor Borcea
425 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger