AcasăNewsFondatorul ISIS, student mediocru, alcoolic, tatuat si proxenet

Fondatorul ISIS, student mediocru, alcoolic, tatuat si proxenet

Visurile jihadiste ale celui ce a fost Ahmad Fadhil au fost spulberate la propriu de americani, in 2006

O publicatie americana a cercetat originile organizatiei Statul Islamic, aplecandu-se, deloc magulitor, asupra creatorului sau, pe vremuri un tanar si ”dolofan” student iordanian.

Visurile jihadiste ale celui ce a fost Ahmad Fadhil au fost spulberate la propriu de americani, in 2006

Cum a putut un anume Ahmad Fadhil, nascut in 1966, sa ajunga sa creeze cea mai temuta organizatie terorista din lume? La aceasta intrebare a cautat raspunsul The New York Review of Books, intr-un articol intitulat ”Misterul ISIS”, inspirandu-se din doua lucrari ”ISIS: Inside the Army of Terror” si ”ISIS: The State of Terror”. Istoria porneste de la un anumit Ahmad Fadhil, un ”student mediocru, mic de inaltime, dolofan, ochelarist, care a abandonat studiile ramanand cu un nivel scazut de scolarizare”, informeaza metronews.fr. Nefiind chiar sarac, isi gaseste insa o slujba, preferand un club video decat atelierele textile din orasul sau de origine, Zarqa. Cu banii castigati isi face si cateva tatuaje. Incepe sa consume mult alcool si sa se drogheze, avand, de altfel, si probleme cu politia. Mama sa hotaraste sa puna stop exceselor si sa-l trimita intr-o tabara islamica, pentru a reveni pe drumul cel bun. O greseala fatala, care-i va schimba comportamentul pe viata.

Dispretuit de Bin Laden si tovarasii sai

In 1989, cand avea 23 de ani, Zarqawi ia parte la razboiul din Afganistan. Timp de zece ani participa la razboiul civil afgan, organizeaza atentate in Iordania, face si inchisoare, inainte sa fondeze o tabara de antrenament cu ajutorul Al-Qaida, in Herat (Afganistan). Rolul lui Fadhil, acum numit Abu Mussab Al-Zaqawi, i-a surprins pe observatori, nimic nerecomandandu-l pentru ce va urma. Scriitorii Jessica Stern si J.M. Berger (in ISIS: The State of Terror) vad o legatura directa intre lene, banditism si credinta in Statul Islamic. Ei il descriu pe iordanian ca un student aflat in esec scolar, care a debarcat in Afganistan ”ca un zero”. Cei doi explica ca Osama Bin Laden si apropiatii sai il dispretuiau pe Al-Zarqawi, neprivind deloc cu ochi buni tatuajele sale, interzise de religia musulmana. Autorii explica si ca ”Zarqawi era vazut ca o bruta”.

Considerat ”irational” de anturajul sau

Intr-un articol din The Atlantic, semnat in iunie 2006 de Mary-Anne Weaver, Zarqawi este descris ca o persoana ”aproape alfabetizata” dar si ”un tiran, un derbedeu, contrabandist, un mare bautor , banuit si de proxenetism”. Barbaria lui Ahmad Fadhil la inceputul razboiului din Irak a socat intreaga lume si propriul anturaj. Decapitarea unui civil american in 2004 si uciderea unor copii irakieni au fost denuntate chiar de membri Al-Qaida. In cele din urma a fost considerat de catre discipolii sai drept o persoana ”irationala”, cu o cultura inadaptata principiilor Al-Qaida. Ucis in 2006 in urma unor raiduri americane, a lasat in urma proiectul unui stat terorist autonom care si-a avut matricea in fracturile razboiului din Irak si care a dat nastere Statului Islamic.

Riscuri ”concrete” de atentate la Roma

Primarul Romei, Ignazio Marino, a avertizat, ieri, asupra ”riscurilor concrete de acte teroriste” in capitala italiana in timpul Jubileului (anul sfant) orasului, prevazut de Papa Francisc din decembrie 2015 pana in noiembrie 2016. ”Toate mesajele pe care le avem de la serviciile de informatii americane si de la primarii americani cu care am vorbit recent indica riscuri concrete de acte teroriste pentru Italia si Roma”, a declarat Marino pentru Corriere della Sera. Jubileul este o traditie a bisericii catolice si se organizeaza, teoretic, la fiecare 25 de ani dar papii il pot convoca mai devreme.

author avatar
Tudor Borcea
811 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger