AcasăNewsFMI vrea un leu mai slab si preturi mari la energie

FMI vrea un leu mai slab si preturi mari la energie

Opinie. Adjuncta FMI, Nemat Shafik, recomanda BNR sa lase leul din „brate”

FMI a aprobat disponibilizarea pentru Romania a 519,4 milioane de euro, dar cere BNR sa lase leul sa se deprecieze si vrea ca statul sa „dea drumul” preturilor la energie.

Opinie. Adjuncta FMI, Nemat Shafik, recomanda BNR sa lase leul din „brate”

Conducerea FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania. Documentul vizeaza si disponibilizarea a inca 519,4 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro, aflata la dispozitia Romaniei. FMI lauda progresele autoritatilor de la Bucuresti – ca de obicei, ca la fiecare revizuire, atat a acordului, cat si a prognozei economice,  aceasta din urma in minus, tot ca de obicei – dar atrage atentia asupra pericolelor care pandesc sistemul bancar romanesc. „Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse (cu Grecia – n.r.)”, a avertizat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Ea sustine ca, desi nivelurile capitalurilor si provizioanelor bancilor romanesti sunt bune, autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea sectorului financiar.

Recomandari pe banii nostri

Oficialul FMI a „punctat” si in „terenul” Bancii Nationale a Romaniei.  „Politica (BNR – n.r.) privind cursul de schimb ar trebui sa limiteze interventiile atat timp cat impactul deprecierii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest”, a spus Shafik, recomandand, practic, BNR, sa nu mai intervina permanent in favoarea leului si sa-l lase sa se mai si deprecieze. Adjuncta de la FMI a tinut sa atraga atentia autoritatilor de la Bucuresti si asupra liberalizarii preturilor la energie. „Autoritatile trebuie sa progreseze si cu reformele din domeniile energie si transporturi, unde perturbarile legate de pret si administrarea ineficienta continua sa afecteze eficienta”, a mai spus Shafik.

author avatar
Arpad Dobre
357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger