AcasăNewsFMI se instaleaza in Romania pana la Craciun

FMI se instaleaza in Romania pana la Craciun

Din cauza turbulentelor de pe scena politica din Romania, care afecteaza bunul mers al afacerilor FMI, organismul financiar zaboveste cat mai mult in tara noastra.

Sef. Pentru Vrijer, Craciun fericit!

Deocamdata, vizita s-a terminat, dar FMI revine-pleaca-revine pana la Craciun, ca sa se asigure ca guvernantii nostri, indiferent care, vor respecta cele patru puncte convenite cu delegatia.

Ne-au scumpit gazele

„Urmatoarea evaluare va fi curand dupa alegerile parlamentare”, a spus seful delegatiei FMI in Romania, Erik Jan de Vrijer. Insa nu a exclus o „vizita rapida” si inainte de alegeri.  „Poate doar sa ramanem in contact”. Insa, sigur, vizita de evaluare se va face dupa ce se va instala noul Parlament, noul Guvern. „Dar va spun de pe acum ca nu am de gand sa fac Craciunul in Romania, ci acasa, cu familia”, a specificat Vrijer. Normal! In Romania, iarna-i grea, gazele scumpe! Caci FMI a impus ca pretul gazelor naturale sa fie majorat atat la consumatorii casnici, cat si la cei industriali, cu procente de 5% si, respectiv 10%, pana la jumatatea lunii septembrie.

Nu ne-au ieftinit alimentele

FMI nu a fost de acord cu masura populara de reducere a Taxei pe Valoarea Adaugata la produsele alimentare, propusa de Guvernul Ponta. „Experientele dintr-un numar de tari arata ca, daca este scazuta TVA la alimente sau, ca in alte tari din Europa, la restaurante si hoteluri, aceasta masura nu are un efect pozitiv, realmente, asupra economiei”, a explicat Vrijer. Romanului de rand nu-i pasa cat e masa la restaurant. Il sperie cat costa painea cea de toate zilele.

Ne impun privatizari fortate

Urmatoarea evaluare a acordului preventiv in board-ul director al FMI este strict conditionata de implementarea a patru masuri, care cuprind majorarea pretului la gaze, plata arieratelor de la autoritatilor locale, privatizarea Oltchim si vanzarea a 5% din Transgaz. „Bineinteles, va trebui sa vedem reactia de la Washington”, zice Vrijer. Bineinteles!

BNR laudata cu juma de gura

Vrijer a laudat BNR pentru politica monetara, care a evitat in mod corespunzator luarea unor masuri suplimentare.  „Aceasta pozitie de relaxare a trebuit sa fie abandonata in ultimele luni, dar BNR continua totusi sa acopere in intregime obligatiile de datorie externa pe termen scurt”, a subliniat Vrijer. „Relaxarea” a fost abandonata in urma manevrelor investitorilor straini „ingrijorati”. Care sigur ca se mira cum „totusi” manevreaza BNR atat de bine politica monetara in situatia creata.

author avatar
Adina Mutar
445 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger