AcasăNewsFMI: Riscul unei crize grave in zona euro "inlaturat pentru moment"

FMI: Riscul unei crize grave in zona euro „inlaturat pentru moment”

Cristine Lagarde

Riscul unei crize grave in zona euro „a fost inlaturat pentru moment”, a declarat joi directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, in contextul in care operatiunea de stergere a unei parti a datoriei elene se indreapta spre un succes.

Cristine Lagarde

„In momentul in care vorbim, se pare ca aceasta este pe drumul cel bun. Si se pare ca cifrele sunt promitatoare”, a declarat dna Lagarde legat de operatiunea de restructurare a datoriei grecesti, in cadrul unei emisiuni la televiziunea publica „Charlie Rose”.

„Cred ca riscul real de criza, al unei crize grave, este pentru moment inlaturat”, a remarcat ea, adaugand: „Spun pentru moment ca europenii mai au inca multe lucruri de facut. Nu au instalat inca acest mecanism antiincendiu pe care multi il cer de la ei”.

Christine Lagarde si-a exprimat insa increderea in ceea ce priveste sansele ca Europa sa convina asupra dimensiunii scutului sau contra crizei datoriei, o conditie prealabila pentru ca restul lumii sa consolideze resursele FMI.

„Nu sunt pesimista. Primavara se simte in aer”, a mai declarat directorul FMI, facand apel la europeni sa acorde importanta acestui mecanism de protectie numit Mecanismul European de Stabilitate (MES), o structura comuna permanenta destinata sa finanteze statele incapabile sa faca fata pe piata datoriei.

author avatar
Ciprian Purice