AcasăNewsFMI: Reducerea TVA la paine a dus la cresterea accizelor. Din 2015,...

FMI: Reducerea TVA la paine a dus la cresterea accizelor. Din 2015, TVA ar putea reveni la 24%!

Reprezentantii FMI au aratat, prin intermediul unui memorandum, ca reducerea TVA-ului la paine, de la 24% la 9%, a fost masura care a dus la cresterea accizelor. De asemenea, FMI precizeaza ca din 2015 TVA la paine ar putea reveni la 24%.

In memorandum se subliniaza ca scaderea TVA la produsele de panificatie de la 24% la 9% a impus gasirea unor masuri de contrabalansare a pierderilor la buget in domeniul accizelor.

„Din septembrie 2013, am redus temporar TVA pentru produsele de panificatie la 9% si am identificat masuri in domeniul accizelor care sa compenseze deficitul bugetar. Am initiat o analiza de impact a masurii si vom oferi datele cerute privind platile de TVA, inclusiv numarul de platitori de TVA inregistrati in acest sector pentru a evalua progresele in procesul de conformare la plata. In 2014, vom evalua eficienta masurii si vom decide daca se va aplica permanent. Vom pregati o strategie pentru reformarea taxelor pe proprietate si un nou sistem de evaluare care va introduce principiul folosintei dar care sa se axeze pe proprietar ca principal contribuabil. Un grup interministerial pregateste o noua strategie privind regimul de taxare in domeniul petrolului si al gazelor naturale. Vom stabili un nou regim care va produce efecte din 2015 pana in 2024, pe care l-am discutat cu actionarii din domeniu”, se arata in Memorandumul cu FMI.

In ceea ce priveste CAS, guvernul vorbeste doar de faptul ca ia in calcul o reducere semnificativa a contruibutiilor in acest an, dar nu precizeaza nici procentul de diminuare, nici data de la care ar urma sa intre in vigoare.

Foto: stirileprotv.ro

author avatar
Alina Costache
270 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger